NATO-főtitkár: Egy hosszú háborúra kell felkészülnünk

„Be kell látnunk, ha az ukránok abbahagyják a harcot, az országuk nem fog többé létezni” – mondta Jens Stoltenberg.

Forrás: Deutschlandfunk, Kyiv Post2023. 09. 17. 12:35
STOLTENBERG, Jens; ZELENSZKIJ, Volodimir
Vilnius, 2023. július 12. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár a NATO-Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én. MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A legtöbb háború jellemzően tovább tart, mint arra a kezdetekben számítani lehetett. Ezért Ukrajnában egy hosszú háborúra kell felkészülnünk” – idézte a Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német Funke médiacsoportnak adott, vasárnap megjelent interjúját a Kyiv Post angol nyelvű ukrán hírportál.

Mint hozzátette: 

Mindannyian gyors békét kívánunk, ugyanakkor be kell látnunk, hogyha Zelenszkij elnök és az ukránok abbahagyják a harcot, az országuk nem fog többé létezni.

Míg szerinte béke lesz, hogyha Putyin elnök és Oroszország teszi le a fegyvert.

Kijev júniusban indított ellentámadást, visszaszorítva a délen és keleten megerősödött orosz állásokat, de eddig csak korlátozott sikereket ért el – emlékeztetett az AFP hírügynökség.

Stoltenberg arról is beszélt, hogy Ukrajna „előbb-utóbb” a katonai szövetség tagjává válik – ám mindez egy vörös vonalat jelentene Oroszországnak. Ám ha Kijev nem rendezi a viszonyát Moszkvával, fennállnak területi követelések és nem ura a saját országának, akkor nem csatlakozhat a NATO-hoz.

A szövetség vezetője szerint a szervezet júliusi csúcstalálkozóján Ukrajna „közelebb került” a NATO-hoz.

A júliusi vilniusi csúcstalálkozón a NATO vezetői megállapodtak abban, hogy Ukrajna bizonyos feltételek teljesülése esetén csatlakozhat a szövetséghez. Amerikai és német tisztviselők világossá tették, hogy ezek közé tartozik, hogy Kijev reformokat hajt végre a demokrácia és a jogállamiság védelme érdekében.

Amikor ez a háború véget ér, biztonsági garanciákra van szükségünk Ukrajna számára. Ellenkező esetben a történelem megismétlődhet

– tette hozzá Stoltenberg.

Az interjúban mindemellett felszólította Németországot, hogy növelje védelmi kiadásait, annak legalább a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát el kell érnie – amely NATO-előírás is. Szerinte ez olyan érték, amely a legtöbb szövetségestől elvárható. Majd emlékeztetett arra is, hogy a hidegháború idején Németország gazdasági teljesítményének három-négy százalékát fektette védelemi kiadásokba.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO–Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.