időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Gulyás Gergely: A kormány döntött, marad a kamatstop

Szijjártó Péter: Ausztria ne akadályozza Románia schengeni csatlakozását!

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.01. 10:54 2023.09.01. 11:09
Szijjártó Péter: Ausztria ne akadályozza Románia schengeni csatlakozását!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a két ország milliónyi szállal kötődik egymáshoz a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

És minél több ponton kötjük össze egymást fizikailag, annál jobb, eredményesebb és sikeresebb lesz az együttműködésünk

– mondta. A tárcavezető közölte, hogy a felek épp ezért megállapodást kötöttek két új határátkelő létrehozásáról. Az egyik Kübekháza és a Románia legnyugatabbra fekvő településének számító Óbéba között jön majd létre, és két éven belül használható lesz. A másik pedig a még 1940-ben felrobbantott Maros-híd újraépítését foglalja magában Magyarcsanád és Csanád között.

Ezzel tizenkettőről tizennégyre nő az átkelőhelyek száma a két ország határán

– mutatott rá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy ezenfelül jelenleg két autópálya-összeköttetés építése is zajlik, amelyek közül az egyiket 2025-ben, míg a másikat 2030-ban fogják átadni, amivel már tizenhatra fog emelkedni az átkelőhelyek száma.

Ennek kapcsán pedig kiemelte, hogy ez a szám egy pillanat alatt huszonhatra ugorhatna, ugyanis van tíz olyan útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe. 

Ezért szeretném innen udvariasan, de határozottan megkérni − hogy a felszólítani szót ne használjam − osztrák barátainkat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását idén ősszel

– jelentette ki. Reményét fejezte ki, hogy az erről szóló döntés a valós tényeken fog alapulni.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország nemzeti érdeke a mielőbbi román schengeni csatlakozás.

Ez tíz új határátkelési pontot jelentene, és onnantól kezdve már nem kellene várakozni sehol a határon

– húzta alá. Kiemelte, hogy Románia hazánk harmadik legfontosabb exportpiaca és a magyar tőke kedvelt befektetési helyszíne, ráadásul a két országnak nemzeti közösségeik élnek egymás területén.

Itt az ideje annak, hogy határellenőrzéssel ne zavarjuk a két ország kapcsolatát

– fogalmazott.

Arra is kitért, hogy szeptember végére összehívták a két ország közti közlekedési munkacsoport ülését.

A miniszter hangsúlyozta: 

egy határ menti térség akkor tud igazán jól fejlődni, ha a határ nem elválasztja ezt a térséget a határ másik oldalán lévőtől, hanem összeköti vele. Ezért is hoztuk meg azt a stratégiai döntést a román kormánnyal közösen, hogy megnöveljük a határon lévő átkelési lehetőségek számát, a következő évek nagy közös, román-magyar útépítésekről fognak szólni a két ország határán.

Borítókép: Szijjártó Péter Sorin Grindeanu közlekedési miniszterrel (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.