Szijjártó Péter: Nem jó hír nekünk, ha blokkokra szakad a világ + videó

A tárcavezető a Newsmaxnek adott interjújában a negyven évig tartó szovjet megszállást idézte fel.

2023. 09. 23. 14:15
SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2023. szeptember 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Mediáció Baráti Csoport miniszteri szintű ülésén New Yorkban 2023. szeptember 21-én. MTI/KKM Fotó: KKM/-----------------
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai konzervatív televíziós csatorna, a Newsmax vendége volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New York-i látogatása során. Az interjú fő témája a világ ismételt blokkokra való szakadása volt. A tárcavezető rámutatott, az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) nem azért hozták létre, hogy hasonló gondolkodású országok szervezete legyen, hanem hogy platformként szolgáljon azoknak, akik nem tudnak másképp beszélni egymással, csak egy semleges területen. Hozzátette: olyan platformnak kellene lennie, ahol azok beszélhetnek egymással, akik rossz viszonyban vannak, akik konfliktusban vannak, akik háborút vívnak.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetét olyan platformként kellene használni, ahol Ukrajna, Oroszország, Egyesült Államok beszélhetne egymással arról, hogyan oldják meg ezt a helyzetet; de sajnos azt látom, hogy a világ afelé halad, hogy blokkokra osztódjon ismét. És ez nagyon rossz hír nekünk

– hangsúlyozta.

Az interjú során a tárcavezető felidézte a szovjet megszállást is, mely négy évtizeden át tartott. „A szabadságunkat 1990-ben nyertük vissza! Az a helyzet, hogy amikor a világ blokkokra oszlik, azon mi, közép-európaiak rajtavesztünk, és nem akarunk újra vesztesek lenni” – magyarázta. Hozzátette: „Azt akarjuk, hogy a világ az összekapcsolódás felé haladjon ahelyett, hogy tömbökre oszlana. Nos, ha kapcsolatot akarunk teremteni, akkor beszélnünk kell egymással. Megbeszélésre, párbeszédre van szükség, és ez nincs meg sajnos” – ismertette a külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondta, az európai külügyminiszterek havonta egyszer találkoznak, ám azokkal is beszélni kell, akik az Európai Unión kívül vannak.

„Természetesen az ukránokkal folyamatos a kapcsolat, hiszen szomszédok vagyunk. Mi Magyarországon az ország történetének eddigi legnagyobb humanitárius akcióját hajtottuk végre, több mint egymillió menekültet fogadtunk be Ukrajnából, jelenleg pedig több mint ötezer ukrán gyerek van, akiket magyar iskolákba és óvodákba írattak be” – részletezte az Ukrajnának nyújtott magyar támogatást.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Mediáció Baráti Csoport miniszteri szintű ülésén New Yorkban 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.