„Talpnyalóktól hemzsegő rendszer” – így toboroz a CIA Oroszországban

Az ukrajnai háború miatti elégedetlenség egyes oroszok körében ritka lehetőséget teremt az ügynökök toborzására.

2023. 09. 08. 21:06
Az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA Langley-ben (Va.) található központjának előcsarnoka. (Fotó: Saul Loeb / AFP / Getty Images)
Az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA Langley-ben (Va.) található központjának előcsarnoka. (Fotó: Saul Loeb / AFP / Getty Images)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ragaszkodtam ahhoz, hogy gátlástalan dolog elferdíteni az igazságot a jelentésekben, de éppen azok emelkedtek fel a ranglétrán, akik ezt tették” – kezdi az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) legújabb oroszokat toborzó videójában a „szereplő”.  A „Miért vettem fel a kapcsolatot a CIA-val – magamért” című orosz nyelvű videót az ügynökség az orosz tisztviselőknek szánja, azzal a felhívással, hogy számoljanak be a talpnyalóktól hemzsegő rendszerről.

William Burns, a CIA igazgatója még júliusban fogalmazott úgy, hogy az ukrajnai háború miatti elégedetlenség egyes oroszok körében ritka lehetőséget teremt az ügynökök toborzására, amelyet a CIA nem hagyhat elveszni.

A most megjelent videóban egy orosz tisztviselőnek látszó férfi egy orosz városként bemutatott helyen sétál, majd besétál egy kormányzati épületbe, miközben így fogalmaz:

Korábban hittem abban, hogy az igazságnak van valami értéke. A körülötted lévők talán nem akarják hallani az igazságot, de mi igen

– utal arra, hogy az orosz rezsimben csalódottak a CIA-hoz fordulhatnak. „A tisztesség jutalommal jár” – fokozzák.

Amint arra az Euractiv hírportál emlékeztet, Moszkva közismerten nehéz terepe volt a nyugati kémeknek már a hidegháború ideje alatt is, amikor kidolgozták a „Moszkva-szabályt” az elbizakodottságuk elkerülése érdekében. Mindezt a nyugati szolgálatok a modern Oroszországra aktualizálták is.

A nyugati módszereket Vlagyimir Putyin orosz elnök is jól ismerheti, hiszen fiatal korában az orosz hírszerző szolgálatnak, a KGB-nek volt a tisztje.

Borítókép: Az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA Langley-ben található központjának előcsarnoka (Fotó: AFP/Getty Images/Saul Loeb)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.