Tovább gyűrűzik a feszültség Berlin és Róma között a migráció miatt

Újabb diplomáciai konfliktus robbant ki Berlin és Róma között az illegális bevándorlók miatt. A Giorgia Meloni vezette kormány egy éve eltökélten harcol, hogy megállítsa az Afrikából induló tömegeket és megszabaduljon hosszú távon a országban illegálisan tartózkodó személyektől. Mindeközben a német kormány komoly pénzadománnyal támogatja a Földközi-tengeren mentési műveletet végrehajtó civil szervezetet.

2023. 09. 27. 18:24
Spanish NGO rescues 194 irregular migrants near Lampedusa
Spanish NGO rescues 194 irregular migrants near Lampedusa Fotó: VALERIA FERRARO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas felháborodást váltott ki az olasz jobbközép kormány tagjaiban, hogy a német külügyi tárca 790 ezer eurós finanszírozást nyújt az SOS Humanity szervezetnek tengeri és szárazföldi mentésekre. Az olasz sajtó arról is beszámol, hogy a német kormány további 420 ezer eurós támogatást juttat az Olaszországban tevékenykedő Szent Egyed közösség tevékenységének támogatására. A katolikus szervezet több jótékonykodási feladata mellett az Itáliába érkező bevándorlók fogadását és beilleszkedését is segíti. 

A római kormány hatalmas pofonként értékelte a németek nagylelkű adakozását. 

Köztudott, hogy a Meloni-kormány megalakulás óta küzd a Földközi-tengeren taxiként működő civil hajók tevékenysége ellen, azok ugyanis ösztönző erővel hatnak az afrikai indulásokra. Az olasz politikusok szerint nagy az esélye, hogy a német felségjelzésű civil hajó a jövőben is az olasz kikötőkbe tenné partra a fedélzetére vett illegális bevándorlókat. 

Meloni ezért levélben fordul Olaf Scholz német kancellárhoz, melyben tudatja: 

megdöbbentette az Olaszországot hátrányosan érintő lépés és magyarázatot követel. Az olasz miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy nemcsak Olaszországot hozza nehéz helyzetbe, hanem az indulások ösztönzésével a tengeri tragédiák, elhalálozások lehetőségét is növeli. 

A Liga politikusai szerinti a német kormány valódi célja, hogy megbuktassa az olasz jobbközép kormányt. Az olasz ellenzéki pártok szerint ugyanakkor a kormánypárti politikusok fiktív ellenségképben állítja be a németeket. 

Andrea Crippa, a Liga párt képviselője kemény véleményt fogalmaz meg a német fél állásfoglalásával kapcsolatban. Az olasz sajtónak nyilatkozva elmondta, a németek azért finanszírozzák a civil szervezetet, mert meg akarják tölteni Itáliát bevándorlókkal, ezáltal csökkenteni a kormány népszerűségét és meggyengíteni stabilitását. Crippa azt feltételezi, hogy a német szociáldemokraták számára ellenszenves olasz jobbközép kabinet megbuktatása a cél. Sem Salvini, sem Meloni nem szimpatikus számukra, egy baloldali vagy szakértői kormány felállításában reménykedik Berlin. 

Matteo Salvini kormányfő-helyettes, a Liga elnöke több tiszteletet követel Európától és Németországtól. 

Semmi gond nem lenne, ha a bevándorlókat egyenesen Németországba szállítanák, de mivel Itáliában hagyják őket, nekünk gyűlik meg a bajunk velük

– nyilatkozta Salvini. 

Antonio Tajani olasz külügyminiszter az eset kapcsán a német fél ellentmondásos lépését hangsúlyozza. Berlin bejelentette, hogy megerősíti az ellenőrzéseket a lengyel és a cseh határszakaszon az illegális átkelések kiszűrésére, mindeközben finanszírozzák a Földközi-tengeren bevándorlókat szállító civil szervezetet. 

Borítókép: Migránsok egy NGO hajóján a Földközi-tengeren (Fotó: Anadolu Agency/AFP/Valeria Ferraro) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.