Ellentámadásban Eva Kaili, új módszerrel próbálja megúszni a felelősségre vonást

A jelentések szerint a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője a mentelmi jogára hivatkozva próbálja megúszni az ügyet.

2023. 09. 19. 7:07
7? ?????????? ?????? ??????; conference; Delphi; Delphi Economic Forum VII; development; economic market; economy; finance; financial; forum; growth; panel; speech; ?????; ??????; ????????; ?????????; ??????; ?????; ????????; ??????; Eva Kaili; ??? ?????
GREECE-EU-BELGIUM-QATAR-CORRUPTION Fotó: MENELAOS MYRILLAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eva Kaili, az Európai Parlament egykori baloldali alelnöke, a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője, akit decemberben tartóztattak le és vádoltak meg korrupcióval, most merész jogi fordulattal akarja megbuktatni a teljes nyomozást, azzal érvelve, hogy a rendőrség és a kémszolgálatok törvénytelenül jártak el, amikor nyomoztak utána. 

Kaili ügyvédjeinek több hónapig tartó munkájának kedden reggel 9 órakor lehet eredménye, a brüsszeli igazságügyi palotában, ahol a szövetségi ügyész ülést hívott össze a jogi kifogás mérlegelésére

írja a Politico brüsszeli hírportál.

A Kailit védő két ügyvéd, Sven Mary és Christophe Marchand azt állítja, hogy a belga titkosszolgálat és a rendőrség megsértette az ügyfele parlamenti mentelmi jogát és esetlegesen más gyanúsítottakat védő uniós törvényeket. 

Kaili ügyvédei az eljárás jogi ellenőrzése iránti kérelmet nyújtottak be a szövetségi ügyészséghez, amely három független bíró általi vizsgálatot indít el a vádakkal kapcsolatban. Kaili arra akarja kényszeríteni a bíróságot, hogy minden felet kérjen fel az üggyel kapcsolatos észrevételek megjegyzésére, és tűzze ki az eljárás folytatásának időpontját. 

A korrupt politikus azzal érvel, hogy megsértették a parlamenti mentelmi jogát, és ezért az ellene indított büntetőeljárást elfogadhatatlannak kell nyilvánítani.

Az ügyvédek szerint a jogi eljárások megkezdése előtt a brüsszeli korrupciós botrány nyomozóinak hivatalos kérelmet kellett volna benyújtaniuk a parlamenthez a politikus mentelmi jogának felfüggesztésére. Azonban erre nem került sor. 

Ehelyett decemberben megfosztották mentelmi jogától Kailit, amikor úgy ítélték meg, hogy bűncselekmény elkövetésén kapták rajta. A belga rendőrök rajtaütöttek a brüsszeli lakásán, letartóztatták, és táskákat foglaltak le, amelyekben körülbelül 150 ezer euró készpénz volt. Más személyeket is célba vettek, és összesen legalább egymillió eurót foglaltak le.

Ha úgy döntenek, hogy a bizonyítékokat jogellenesen gyűjtötték össze, akkor azok nem használhatók fel a bíróságon

– mondta Vincenzo Domenico Ferraro, Cozzolino ügyvédje, aki a korrupciós botrány egy másik gyanúsítottja. Elmondta, hogy megkeresték őt, valamint az ügyben megvádolt harmadik európai parlamenti képviselő, Marc Tarabella ügyvédjét, hogy álljanak össze Kaili védelme mögött. Ferraro megerősítette, hogy Cozzolino csatlakozik a kéréshez.

A Politico által látott idézés azt mutatja, hogy a meghívottak között a brüsszeli botrány 13 jelenlegi vagy korábbi gyanúsítottja van, az európai parlamenti képviselőktől az ügyben érintett katari és marokkói diplomatákig.

Ezek közé tartozik az állítólagos vezető és volt európai parlamenti képviselő, Pier Antonio Panzeri, és két személy, akiket a brüsszeliek korrumpálásával gyanúsítanak, Ali Bin Samik Al Marri katari munkaügyi miniszter és Abderrahim Atmún marokkói diplomata. 

Borítókép: Eva Kaili görög szocialista képviselő (Fotó: SOOC / AFP / Menelaos Myrillas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.