Újabb európai ország utasítja el, hogy kiadja Kijevnek az ukránokat

Csehországban mintegy kilencvenezer olyan ukrán él, aki szolgálhatna az ukrán hadseregben.

Forrás: MTI2023. 09. 13. 11:22
null
20220328 Budapest Ukrajnai menekültek A Keleti és Nyugati pályaudvarokon már csak információs pontok működnek, s a teljes humanitárius tranzitellátást Budapestre, a BOK csarnokba költözött. fotó: Knap Zoltán (KZ) BORS Fotó: Knap Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország nem adja ki Ukrajnának a területén tartózkodó ukrán állampolgárságú férfiakat, akik kibújnak a szolgálat alól az ukrán fegyveres erőkben – számolt be szerdán az Idnes.cz nevű cseh hírportál. Eszerint a döntés a köztársaság nemzetközi egyezményekben rögzített kötelezettségéből fakad, amely alapján

az európai államok nem utasíthatnak ki külföldi illetőségű személyeket a katonai szolgálat megkerülése, a hadseregből való dezertálás vagy a katonai parancsnokság utasításaival szembeni engedetlenség miatt.

Az oldal ugyanakkor úgy értesült: a katonai szolgálat alól kibúvók kiadatása Ukrajnának eseti alapon történhet, ha megállapítást nyer, hogy polgári bűncselekményt követtek el, például a szolgálat alóli felmentést biztosító okmányok meghamisítása vagy az ilyen dokumentum kenőpénzért történő megvásárlása esetén.

Vladimir Repka, a cseh igazságügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az ukrán igazságügyi hatóságok egyedi esetekben kérhetik egy adott állampolgár kiadatását. Petr Maly, a főügyészség szóvivője ugyanakkor a portálnak elmondta, hogy a hivatal nem kapott megkeresést az illetékes ukrán hatóságoktól a Cseh Köztársaságban tartózkodó, az ukrán fegyveres erőkben való szolgálat elől elmenekült, hadköteles korú állampolgárokkal kapcsolatban. Emiatt – tette hozzá – nem is lehet őket kiadni hazájuknak.

 

A portál szerint Csehországban kevesebb mint 90 ezer ukrán él, akik elméletileg szolgálhatnának a hadseregben.

 

A cseh tömegtájékoztatási eszközök korábban arról számoltak be, hogy mintegy 360 ezer ukrán menekült tartózkodik az országban, akiknek körülbelül 80 százaléka nő és gyermek.

Nem Csehország az egyetlen európai állam, amely már kifejezte, hogy nem adja át Kijevnek az ukránokat, akik a háború borzalmai elől menekültek el. Hazánk kifejezte: minden Ukrajnából menekült szabad ember Magyarországon. Ezt megelőzően Ausztria volt az első olyan uniós ország, amelyik megtagadta a hadkötelesek kiadatását Ukrajnának. 

 

Borítókép: Ukrajnai menekültek Budapesten (Fotó: Knap Zoltán/Bors)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.