Videókon a Haikui tájfun után hagyott pusztítás Kínában

Az ország délkeleti részén iskolákat zártak be, és tízezreket evakuáltak. A metrómegállókat elöntötte a víz.

2023. 09. 06. 8:37
null
This photo taken on September 4, 2023 shows rescue personnel evacuating a resident in a flooded area from heavy rains caused by Typhoon Haikui in Xiamen, in southern China's Fujian province. (Photo by AFP) / China OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Haikui tájfunnal érkező heves esőzés elárasztotta Kína délkeleti részét szerda reggel, metrómegállók teltek meg vízzel, iskolákat kellett bezárni és tízezreket evakuáltak. Jelentések szerint 12 óra alatt 322 mm csapadék hullott, megdöntve ezzel a helyi rekordokat.

A mostani vihar még a július végi Doksuri tájfunnál is erősebb volt, pedig az is pusztítást és áradásokat hagyott maga mögött összesen több mint kétmilliárd dolláros kárt okozva. 

Az egy éjszaka lehulló csapadék 12 éves rekordot döntött meg Fucsou városában, összesen 49 víztározó telt meg teljesen. 

Egyes állítások szerint egy óra alatt 174 mm eső esett, nem is csoda, hogy metróvonalakat zártak le, és leállt a vonatközlekedés is, az oktatást pedig felfüggesztették. Közben mintegy 36 ezer embernek kellett elhagynia otthonát – adta hírül a Reuters hírügynökség.

A Haikui tájfun kedden érte el az országot, ám odaérve elvesztette az erejét és „csak” egy trópusi vihar lett belőle. Négy éve ez az első tájfun, amely átvonult a sziget központi, hegyvidéki szakaszán, miután elérte a partot.

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, a tájfun érkezését nagy előkészületek előzték meg.

 

Borítókép: Helyi lakost evakuálnak egy elárasztott területen a Haikui tájfun által okozott heves esőzések után a dél-kínai Fucsien tartományban (Fotó: AFP/China OUT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.