időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

A föld alá menekítik az iskolát Harkivban

Magyar Nemzet
2023.10.03. 10:21 2023.10.03. 10:24
A föld alá menekítik az iskolát Harkivban

Az orosz rakétatámadások árnyékában a metró alagútjába menekítik az iskolát az Ukrajna keleti részén, a front közelében található Harkivban.

Míg a front közelében, az orosz támadásoknak napi szinten kitett településeken az iskolák jobbára online oktatásra tértek át, Ukrajna második legnagyobb városa, az orosz határtól mindössze 35 kilométerre található Harkiv más utat választott.

Az invázió első heteiben mintegy 160 ezer ember keresett menedéket a város metrójának széles peronjain és folyosóin, köztük hétezer gyermek, akik számára közös játékkal, énekléssel igyekeztek megkönnyíteni a félelmetes pillanatok átvészelését.

Ez adta az ötletet a város vezetésének, hogy a metróban ezer gyermek számára hatvan „tantermet” alakítsanak ki. Ezt a kezdeményezést emelné most újabb szintre a város.

Ukrajna első földalatti iskolájának megépítését tervezzük, amely megfelel a védőszerkezetekre vonatkozó legmodernebb szabályozási követelményeknek. Ez az óvóhely lehetővé teszi majd, hogy Harkivban több ezer gyermek biztonságban, személyesen folytathassa az oktatást még a rakétafenyegetettség idején is

− írta Telegram-csatornáján Ihor Terekhov polgármester.

Hogy pontosan mekkora lesz a föld alatti iskola, arról egyelőre nem tett közzé információt Harkiv vezetése. A polgármester ígéretet tett viszont arra, hogy az iskolák finanszírozását sem idén, sem jövőre nem csökkentik egyetlen hrivnyával sem, „annak ellenére, hogy a költségvetésből hiányzik a pénz” – írta lett székhelyű Medúza hírportál.
Harkiv, amelynek a háború kitörése előtt több mint 1,4 millió lakosa volt, alig 35 kilométerre van az orosz határtól, és szinte naponta érik rakétatámadások, amelyek ráadásul olyan gyorsan jönnek, hogy a város lakói sokszor az óvóhelyet sem érik el. Csak hétfőn egy ember meghalt, több épület pedig megrongálódott egy orosz támadás során – számolt be róla a The Guardian brit napilap Oleh Szinehuborra, Harkiv régió kormányzójára hivatkozva. 
Borítókép: Tűzoltó egy találatot kapott lakóház romjai között a Harkiv elleni újabb orosz rakétatámadást követően 2023. január 30-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Kozlov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.