A franciák szerint sem Izrael robbantotta fel a kórházat

A francia katonai hírszerzés is arról beszélt, hogy valószínűbb, hogy egy rosszul elsült Hamász-rakéta okozta a tragédiát.

Forrás: Reuters2023. 10. 21. 9:55
null
Gáza, 2023. október 18. Orvos ül a gázai Al-Ahli baptista kórház udvarán, miután az épületet rakétatámadás érte 2023. október 17-én. Az izraeli hadsereg szóvivõje szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást, amelynek legkevesebb ötszáz halálos áldozata, illetve sebesültje van. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gázai kórházban történt robbanás nem izraeli rakétacsapás eredménye, hanem valószínűleg egy elhibázott palesztin rakéta okozta – közölte pénteken a francia katonai hírszerzési igazgatóság (DRM).

Palesztin tisztviselők szerint 471 ember vesztette életét az Al-Ahli al-Arabi kórházban történt keddi robbantásban. A gázai egészségügyi minisztérium szerint izraeli légicsapás történt, míg Izrael szerint a robbanást a palesztinok sikertelen rakétakilövése okozta.

Semmi bizonyíték nincs arra, hogy izraeli csapásról van szó, a legvalószínűbb (forgatókönyv) egy palesztin rakéta sikertelen kilövése

 − mondta a DRM.

A Reuters által csütörtökön megtekintett, nem minősített amerikai hírszerzési jelentés szerint sem Izrael a felelős a robbantásért, és 100-300 emberre becsüli a halálos áldozatok számát.

A DRM szerint a becsapódási kráter túl kicsi volt ahhoz, hogy izraeli rakéta okozta. 

A legvalószínűbb egy palesztin rakéta, amely körülbelül ötkilós töltettel robbant fel

 − mondta a DRM újságíróknak, hozzátéve, hogy a palesztinoknak is kis kaliberű rakétáik voltak pontosan ilyen robbanótöltettel.

A francia hatóság általában nem ad ki ilyen információkat, de Emmanuel Macron elnök utasítására úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza megállapításait, tekintettel a felelősségre vonatkozó ellentmondásos beszámolókra. 

Borítókép: Orvos ül a gázai Al-Ahli baptista kórház udvarán, miután az épületet rakétatámadás érte 2023. október 17-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.