A terrorizmustól való félelem rettegésben tartja Olaszországot

Matteo Salvini november 4-én nagyszabású megmozdulást szervez a radikális iszlamisták ellen.

2023. 10. 19. 21:16
null
Lampedusa-sziget, 2023. június 16. Migránsok és olasz rendõrök a lampedusai regisztrációs központban 2023. június 14-én. Az Olaszországhoz tartozó, tíz kilométer hosszú földközi-tengeri sziget mindössze 120 kilométerre fekszik Tunézia legközelebbi pontjától. Az Olasz Vöröskereszt mûködtette létesítményt eredetileg 650 fõ befogadására tervezték. 2023 elsõ négy hónapjában 40 ezer illegális bevándorló érkezett Lampedusára, négyszer annyi, mint az elõzõ év azonos idõszakában. MTI/EPA/ANSA/Vincenzo Livieri Fotó: Vincenzo Livieri
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország fokozott ellenőrzéseket vezetett be a szlovéniai határszakaszon, hogy ne szivároghassanak be terroristasejtek az országba. Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter hivatalosan is közölte Bostjan Poklukar szlovén hivatali kollégájával, hogy az Európában és a Közel-Keleten megváltozott helyzet miatt biztonsági okokból határellenőrzést vezet be. Az olasz miniszterelnöki hivatal szerdai közleménye szerint a határellenőrzés október 21-től lép életbe, és tíz napig tart. Róma fenntartja magának a jogot, hogy az intézkedést a határidő lejárta után meghosszabbítsa.  

A balkáni útvonalon keresztül ugyanis több tízezer illegális bevándorló érkezik Olaszországba. A Friuli Venezia szakaszon keresztül az éve eleje óta 16 ezer migráns lépett be az országba; 80 személyt tartóztattak le, akik autóval vagy kamionokkal segítették a bevándorlók határátkelését. Franciaország, Ausztria és Svájc már korábban döntött a határok katonákkal és drónokkal való felügyeletéről, így a Lampedusán vagy a balkáni útvonalon keresztül érkező migránsok kénytelenek Olaszországban maradni. 

A közel-keleti konfliktus elmérgesedése Olaszországot is fokozott óvatosságra inti. 

Különösen az Európában növekvő terrorveszély miatt döntött a kormány a határellenőrzések visszaállításáról. Guido Crosetto honvédelmi miniszter az olasz sajtónak nyilatkozva elmondta: az Olaszországban élő bevándorlók között lehetnek olyanok, akik a konfliktust az iszlám világ és a Nyugat közti leszámolásként értelmezik. Akár pár személy is óriási pusztítást hajthat végre. 

Jobb óvatosnak lenni, mint később tragédiákkal szembesülni

– mondta az olasz honvédelmi tárca vezetője. 

Növekszik a félelem az olasz fővárosban is egy esetleges terrortámadás miatt. Csütörtök délelőtt a római metró Lepanto állomását egy elhagyott bőrönd miatt kellett kiüríteni.

Aggasztó az afrikai migránsokhoz köthető bűncselekmények szaporodása az olasz nagyvárosokban. 

A sajtó beszámolója szerint egy 29 éves marokkói származású bevándorló életveszélyesen megsebesített egy 32 éves olasz férfit. 

A támadás Rómában, a Piazza Bolognán történt. A támadó kést vett elő és torkon szúrta az egyik járókelőt, majd a véres késsel a kezében elmenekült. Ezt megelőzően egy autóbusz utasait fenyegette meg a késsel. A rendőrségnek rövid időn belül sikerül elfognia a tettest, a hivatalos közlemények szerint nem vallási indíttatásból hajtotta végre az agressziót a marokkói támadó. Az olasz férfi továbbra is életveszélyes állapotban van az Umberto I római kórházban.

Matteo Salvini a nyugati értékek védelmében hívott össze nagyszabású megmozdulását november 4-re Milánóba. A Liga párt vezetője minden olyan olasz és Olaszországban élő külföldit részvételre szólít, aki nem hajlandó teret engedni a fanatikus szélsőséges iszlamistáknak, akikből túl sok van az olasz városokban. A továbbiakban nem tolerálják az erőszakot éltetőket – jelentette ki Salvini, és azt szorgalmazta, hogy vizsgáljanak át minden engedélyezett és engedély nélküli mecsetet Olaszországban. 

Felhívta a figyelmet arra az abszurd tényre, hogy miközben őt bíróság elé állították az illegális bevándorlás megfékezése miatt, addig ki tudja, hány terrorista szivárgott be Európába Lampedusán, Trieszten vagy Ventimiglián keresztül.

 Borítókép: Migránsok és olasz rendőrök a lampedusai regisztrációs központban 2023. június 14-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Vincenzo Livieri)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.