Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

idezojelek

A klímavédelem az új trójai faló

A jelenkori éghajlatváltozást is lényegében a természet okozza, mint régen.

Szarka László Csaba avatarja
Szarka László Csaba
Cikk kép: undefined

Ugye sokan észrevettük a jeleit annak, hogy önfeladásra késztetik az emberiséget? Adjuk fel igazi energiaforrásainkat, a mezőgazdasági földterületeket adjuk vissza a természetnek, mondjunk le hitünkről, nemzeti és nemi identitásunkról. Fogadjuk be, aki ránk töri az ajtót, a nők ne szüljenek (de a férfiaknak legyen joguk hozzá), éljünk inkább a mának, ne gondolkozzunk, a globális szabadság jegyében pedig azt tegyük, amit szabad.

És azt észrevettük-e, hogy

 az összes úgynevezett zöldátállási és egyéb globalista dokumentum az állítólag ember által okozott éghajlatváltozásra való hivatkozással kezdődik? Ez ugyanis a leghatásosabb alapérv, amit az is bizonyít, hogy a nyugati világ úgynevezett értelmiségének szinte teljes egésze bevette. Szerintük immár csak annyi a teendőnk, hogy fogadjuk el az úgynevezett klímacélokat, és igazodjunk az úgynevezett „társadalmi-gazdasági realitásokhoz”. 

Kövessük az előírt környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) mintákat, még ha azok ellent is mondanak a természeti valóságnak és a józan észnek. A tényleges valóság megismerésének igényét pedig egyre inkább tiltják. Még jó, hogy itt-ott tűrik, de nem támogatják. Sőt, már a klasszikus tudományetikai szabályzatokat is átírják, átíratják az úgynevezett integritás fogalmának bevezetésével. (Az integritás egy új, a „legfejlettebb demokráciákból” érkező fogalom. Azt jelenti, hogy a dolgozók, így a kutatók is, „úgy végzik a munkájukat, hogy az illeszkedik a küldetésükhöz, mely nyilvános és társadalmilag is támogatott”. Forrás: Közszolgálati Online Lexikon). Márpedig

 az ENSZ két éve kinyilvánította, hogy a tudomány az övé, és ezt a világ tudomására kell hozni. Úgyhogy a klímaváltozás kutatásában az integritás alkalmas eszköz arra, hogy már szabályzati szinten is korlátozzák a kutatói szabadságot.

Még jó, hogy a zöldátállás racionalitásának kérdését meg szabad kérdőjelezni, de azt, hogy a zöldátállás és az összes többi világátalakítási szándék alapérve nem több ijesztgetésnél, csak kevesen merjük felvetni. Megtapasztaltam, hogy akik az éghajlatváltozás okairól szóló tudományos vitáktól elzárkóznak, azoknak a természet fantáziadús éghajlat-alakító képességéről és különösen annak a jelenkori éghajlatváltozásban játszott meghatározó szerepéről vagy fogalmuk sincs, vagy tudatosan letagadják azt. A fősodratú nézet (az úgynevezett tudományos világnézet) szerint a természetes éghajlati változékonyság nulla.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képviselői a paleoéghajlati tényeket és a természeti folyamatokat (a hirtelen átrendeződési mintázatokat, így a közelmúltbeli El Nino-jelenségkört) vagy nem képesek, vagy nem akarják látni. Ehelyett minden folyamatot az emberi szén-dioxid-kibocsátás által indukált pozitív visszacsatolásként értelmeznek. Azaz 

…az igazságtól elfordítják az ő fülöket, de a mesékhez oda fordulnak” (2 Tim 4:4).

 Vajon miért? Félelemből, a tét miatt. Ami nem kevesebb, mint az, hogy amennyiben a jelenkori éghajlatváltozást is lényegében ugyanúgy a természet okozza, mint régen, akkor a zöldátállás klímaváltozási indoklása hamis, a klímacél-délibábok kergetését pedig abba kell hagyni.

Kételyeinket már sokszor elmondtuk és leírtuk: a tudományos elittől az átlagemberek szintjéig, „minden szinten, szinte mindent”. Úgy tűnik, hiába. Mostanában a legátfogóbb ismeretekhez Steve Koonin: Tisztázatlan (Unsettled) című könyvéből és a Klímamozi (Climate: The Movie) című 80 perces dokumentumfilmből lehet jutni. Mindkettő elérhető magyar nyelven, de egyelőre egyikről sem látni, hogy érdemi hatása lenne. Szakmai körökben elhűlve nézegetik a NASA legutóbbi húsz évre visszatekintő műholdas adatsorait a Föld energiaegyensúlyi eltérésének alakulásáról, de a lényeget nem látják: sem a bejövő (rövidhullámú: látható és ultraibolya fénytartományú), sem a kimenő (hosszúhullámú: infravörös hő) energia nem úgy alakul, ahogyan a dogma állítja. 

Elkerülhetetlenül eljött a tabumentes viták ideje, de kéréseink: megannyi falra hányt borsószem.

A helyzet tehát összességében reménytelennek látszik. Az ember ilyenkor elővesz olyan régebbi dokumentumokat, amelyekből erőt merít. Többek között egy bizonyos Istvan Marko (időnként István Markó) írásait, akinek magyar gyökerei nemcsak a nevéből, hanem francia és angol előadásaiban érezhető akcentusából is tévedhetetlenül beazonosíthatók. A Magyar Nemzet 2019. augusztus 13-ai számában röviden már megemlékeztem róla, felidézve egy franciául megjelent könyvének 15 pontját. Attól, hogy az IPCC „kormányközi” (tehát nem tudományos, hanem politikai) szervezet (1. pont), egészen addig, hogy „a gazdasági és pénzügyi köröket, vállalatokat arra kényszerítették, hogy alkalmazkodjanak a klímapolitikához, pedig az negatív hatással van termelékenységükre és versenyképességükre, miközben egyeseknek sikerült versenytársaik és az adófizetők kárára óriási haszonhoz jutni” (15. pont). A 15. pontban leírt jelenségre azóta szakkifejezés is született: ESG. Előkerült a fiókomból egy ővele készült 2017-es nagyinterjú, ami különösen azért felkavaró, mert Markó István nem sokkal az interjúkészítést követően elhunyt, és az interjú csak halála után, hónapokkal később, 2017. október 28-án jelent meg.

Markó István (Pápa, 1956. június 18. – Woluwe-Saint-Lambert, Belgium, 2017. július 31.), a Louvain-i Katolikus Egyetem néhai kémiaprofesszora, egy szerves kémiai reakció (a Markó–Lam-reakció) felfedezője. Munkásságának jelentőségét jelzi, hogy egy immár kétszeres Nobel-díjas kémikus (Barry Sharpless, 2001, 2022) őneki is köszönetet mondott, mint egykori posztdoktor-kutatójának. 2020-ban pedig az egykori kínai kollégái szenteltek az emlékének egy Nature Communications-cikket, amelyben még társszerzőként is szerepeltetik.

Markó életpályáját alapvetően meghatározta 1956: mindössze néhány hónapos volt, amikor szülei vulkánfíber bőröndben vitték át a határon. Egyenesen az Ardennekbe, Belgiumba, ahol idővel neves kémikus lett belőle. Ami igazán egyedivé tette, hogy kiemelkedő szakterületi karrierje mellett soha nem félt elhallgatni a szén-dioxid alapú üvegház-hipotézissel kapcsolatos kételyeit.

 2016-ban kezembe került a Klíma: 15 kellemetlen igazság című, francia nyelven megjelent könyve. Mielőtt felvettem vele a kapcsolatot, mértékadó magyar kémikusoknál érdeklődtem felőle. Mindannyian nagy tudású, szorgalmas, igazságszerető és szerény embernek ismerték, de klíma­kritikus tevékenységéről egyikük sem tudott.

Markó István 2015-ben nyílt levélben fejtette ki Ferenc pápának aggodalmait a Laudatio si című enciklikával kapcsolatban. 

… a tragédiák normálisnak tűnnek az olyan környezeti mozgalmak számára, amelyek tulajdonképpen arra törekszenek, hogy az emberek állatként éljenek és viselkedjenek, a természetnek alávetetten, ahelyett, hogy a természetet tiszteletben tartva azt az emberi szükségletekhez igazítanák.

E mondatban a cikk elején említett önfeladás végkimenetelét vázolta fel. 2017 júniusában pedig, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből, Markó István és társszerzőinek tanulmánya a klímaváltozás okait javasolta felülvizsgálni. Az újrafelfedezés örömével olvastam most a címét: 

Ha Amerikát helyezzük az első helyre, akkor elsőként bolygónk éghajlatával kell foglalkoznunk.

 Az alapkérdés rendbetétele nélkül ugyanis lehetetlen a dolgokat a normalitás medrébe visszaterelni.

A nagyinterjút magyarul teljes terjedelmében az interneten lehet elolvasni. Markó István gondolatai összecsengenek a Professzorok Batthyány Körében megalakult energia-munkacsoport ülésein és előadásain elhangzó véleményekkel. A barátságtalan és veszélyes természeti világot az ember saját maga számára jobbá tette: hittel, tudománnyal, technológiával (többek között bányászattal, vízgazdálkodással, mezőgazdasággal). 

Amint Markó megfogalmazza: azért vagyunk képesek egészségünk, valamint gazdasági és demográfiai fejlődésünk számára kedvező feltételek között élni ezen a bolygón, immár ­többmilliárdnyian, mert élhetővé, vendégszeretővé tettük környezetünket.

A mai nyugati elit pedig – elvakítva saját életszínvonalának könnyűségétől – annyira elbutult, hogy elfelejtette: ez a világ semmit sem ad erőfeszítés nélkül. Ilyen háttér mellett erősödhetett fel az az emberellenes mozgalom, ami a világon mindent szét akar verni. Álcájuk a klímaérv, a legtökéletesebb trójai faló.

A szerző geofizikus-mérnök, az MTA rendes tagja, a PBK energia-munkacsoport elnöke

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Bajnokok, akik nem félistenek

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború alulnézetből, okulásunkra

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Az internet halott

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.