Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Burleszkhez hasonlít az új szankciós csomag előkészítése + videó

„Ennél bonyolultabban aligha tudnánk lábon lőni magunkat”.

2024. 05. 11. 8:39
Illusztráció Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az új szankciós csomag előkészítése egyre jobban hasonlít egy burlekszhez – mondta közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett:

Brüsszel 2022-ben nagy sajtócsinnadratta közepette már az asztalra tett egy gázembargós javaslatot. Ez a tárgyalásig sem jutott, el mert kiderült, Európa nem tudja teljesen nélkülözni az orosz gázt.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság nem adta fel és célba vette a cseppfolyósított földgázt (LNG). A szakmai szervezetek azonban itt is jelezték, hogy a beszerzések tiltása nem lenne túl jó ötlet, mert veszélyeztetné a közösség ellátásbiztonságát, így ezt is ejteni kellett.

A legfrissebb információk szerint most ott tartunk, hogy az új csomag az Európai Unióba szánt LNG-szállítmányokra nem vonatkozna, csak a további export lehetőségét szüntetné meg. Bár ezek a szállítmányok az orosz energiabevételek nagyon ki részét adják, a szankciópártiak érvelése szerint a jövőben növekszik majd a jelentőségük.

– Ha igazuk is van, a lépés nem akadályozná meg az orosz eladásokat, mindössze hosszabb szállítási útvonalakat eredményezne. A tiltás tehát újabb áremelkedést idézne elő, ami a feszes, globális LNG-piacon nem az eladóknak, azaz például Oroszországnak, hanem a vevőknek, így a többi között az Európai Uniónak okozna nagyobb nehézségeket. Ennél bonyolultabban aligha tudnánk lábon lőni magunkat – tette hozzá Hortay Olivér. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.