Átadták a forgalomnak a korábban felrobbantott Krími hidat + videó

A 2014-ben épült híd köti össze Oroszországot a Krím félszigettel.

2023. 10. 14. 13:40
null
Kercsi-szoros, 2023. július 17. Az Orosz Nyomozóbizottság által közreadott videófelvételrõl készített képen a hatóság munkatársai vizsgálódnak a Krím-félszigetet az oroszországi Krasznodari területtel összekötõ Krími hídon 2023. július 17-én, miután egy éjszakai robbantástól beszakadt az úttest. Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötõ átkelõnél szünetel a jármûforgalom. A bizottság az ukrán erõket tette felelõssé a robbantásért. A detonációban életét vesztette egy autóval közlekedõ nõ és férfi, kiskorú lányuk megsebesült. A Krími híd az Ukrajnában harcoló orosz csapatok kulcsfontosságú utánpótlási vonala. MTI/AP/Orosz Nyomozóbizottság Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták a forgalomnak a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-hidat, ami egy július 17-én történt robbantásban sérült meg, a detonációban több civil is életét vesztette. A Telegramra feltöltött videón látszik, hogy haladnak az autók mind a két irányba, mint írják a posztban 18 nappal a tervezett befejezés előtt elkészült a híd és mind a négy sáv használható.

A hidat azután építették, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet. A 2018-ban elkészült átkelő az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta kiemelt célponttá vált. A Krím félszigetet és Oroszországot összekötő hidat már több támadás is érte, az első 2022 októberében, amikor részlegesen felrobbantották a hidat, hárman pedig meghaltak a támadásban. Akkor még az ukránok tagadták, hogy bármi közük lenne az esethez, egészen idén júliusig tartották is magukat hozzá, amikor aztán beismerték, hogy ők robbantottak a hídon.

2023 júniusában pedig rakétacsapás érte a Krími hidat, amiben megsérült az útburkolat, ugyanakkor személyi sérülés nem történt. Idén augusztusban pedig fényes nappal támadták a krími hidat az ukránok, előtte pedig júliusban a már korábban is említett támadás történt, amiben ketten életüket vesztették. Volodimir Zelenszkij pedig legitim katonai célpontnak nevezte meg a Krími hidat.

Borítókép: A Krím félszigetet az oroszországi Krasznodari területtel összekötõ Krími híd (Fotó: MTI/AP/Orosz Nyomozóbizottság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.