Bulgária bírálta Ausztriát

Bírálta az osztrák vezetés Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását elutasító álláspontját Kalin Sztojanov bolgár belügyminiszter – adta hírül szerdán a BTA bolgár hírügynökség a szófiai tárca közleményére hivatkozva.

Forrás: MTI2023. 10. 25. 19:52
null
Letenye, 2017. április 7. Kilépõ autósok úti okmányait ellenõrzik a letenyei magyar-horvát határátkelõnél 2017. április 7-én. Egy ezen a naptól hatályos európai uniós rendelet nyomán az unióban szabad mozgási joggal rendelkezõ polgárok úti okmányait is ellenõrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és az õ adataikat is ellenõrizni kell a schengeni információs rendszerben. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámoló szerint az illegális bevándorlás és a rendőrségi együttműködés állt Sztojanov és osztrák hivatali partnere, Gerhard Karner Bécsben folytatott megbeszélésének középpontjában.

Sem én, sem küldöttségem kedden és szerdán egyetlen értelmes érvet sem hallott arra, hogy miért ne vegyék fel Bulgáriát a belső határellenőrzések nélküli schengeni övezetbe

– jelentette ki Sztojanov.

A bolgár belügyminiszter szerint ismertették a jelenlegi migrációs helyzetet és hangsúlyozták, hogy a határrendészet átszervezésének és a Törökországgal folyatott jó együttműködésnek köszönhetően kevesebb, mint a felére esett vissza a bolgár–török határon feltartóztatott illegális bevándorlók száma. 

Az embercsempészekkel szembeni küzdelemről Sztojanov kiemelte, hogy hazája jelentős személyi, műszaki és pénzügyi ráfordítást tesz a migránsok elleni védekezés érdekében.

Hangsúlyozta, hogy Szófia továbbra is aktívan dolgozik, hogy megváltoztassák Bécs álláspontját a bolgár schengeni övezeti tagság vonatkozásában. Kijelentette, hogy Ausztria elutasításának oka nem a bolgár szolgálatok tevékenységében, hanem a schengeni övezet jelenlegi rossz működésében keresendő.

Az osztrák hatóságok azon állításukat, miszerint a schengeni övezet általánosságban nem működik, azzal támasztják alá, hogy több ország az Európai Unión belül erősíti határain az ellenőrzést. Itt azonban fontos világossá tenni, hogy a határellenőrzéseiket szigorító államok mindegyike továbbra is azon a véleményen van, hogy a schengeni övezet tagja kíván maradni

– mondta Sztojanov, egyben pedig hivatalosan is meghívta osztrák hivatali partnerét, hogy személyesen is győződjön meg arról, milyen eredményeket ért el Bulgária az uniós külső határ biztosításában.

Karl Nehammer osztrák kancellár kedden közölte, hogy Ausztria továbbra sem támogatja Bulgária csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez. Ausztria tavaly decemberben megvétózta Bulgária és Románia csatlakozását a schengeni övezethez, arra hivatkozva, hogy a balkáni migrációs útvonalon sok illegális bevándorló érkezik az unióba.

Borítókép: A schengeni övezetből kilépő autósok úti okmányait ellenőrzik a letenyei magyar–horvát határátkelőnél (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.