Deutsch Tamás: Brüsszelben őrültebbnél őrültebb elképzelésekkel állnak elő

A kétnapos EU-csúcsról beszélt a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője.

Forrás: HírTv2023. 10. 26. 20:52
DEUTSCH Tamás
Deutsch Tamás sajtótájékoztatója a Budapest Fórum 2023 konferenciáról Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétnapos EU-csúcs kezdődött csütörtökön, ahol számos kérdésben voltak politikai egyeztetések, például az uniós költségvetés kiegészítéséről, aminek legnagyobb tételét, 50 milliárd eurót Ukrajna további támogatására szánja az Európai Bizottság. Ennek apropóján Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője beszélt a Hír TV-nek.

Az észt miniszterelnök az EU-csúcs kezdetén Robert Fico szlovák miniszterelnököt Európa új fenegyerekének nevezte, akiről úgy beszélt, hogy most még nem akarja kioktatni az uniós értékekről. Majd hozzátette, hogy az EU kiegészítő költségvetése egy nagyon megosztó kérdés a találkozón, az Európai Bizottság a 2027-ig tartó költségvetéshez képest újabb 66 milliárd eurót akar összekalapozni olyan célokra, mint a migráció kezelése, az uniós hitelek kamatterheinek finanszírozása, az uniós dolgozók fizetésének emelése, 

a legnagyobb tétel viszont az Ukrajnának nyújtandó újabb 50 milliárd eurós támogatás.

 

Egyes hírek szerint Brüsszel eltökélt abban, hogy megszerezze Orbán Viktor magyar miniszterelnök támogatását a kiegészítő költségvetéshez és az 50 milliárd eurót Kijevnek. Deutsch Tamás erre úgy reagált, hogy elképesztően nagy bajban van Európa.

A hétéves költségvetés abból áll elő, hogy a tagállamok bizonyos bevételeikről lemondanak, odaadják az Európai Uniónak, ilyenek például az áfa- vagy a vámbevételek egy része, részben pedig befizetnek az unió költségvetésébe, és meg van határozva, hogy azt mire kell felhasználni. Van egy rendelkezés ebben a költségvetésben, ami szerint nagyjából a költségvetés felénél azt áttekintik az uniós tagországok, hiszen történhetnek váratlan helyzetek […] ezermilliárdos nagyságrendet ér el az unió költségvetése, ehhez képest a legutóbbi felülvizsgálatkor 3-4 milliárd eurónyi változtatásra volt szükség, most pedig 3 esztendő után azt mondja az Európai Bizottság, hogy a pénz elfogyott

 − mutatott rá a Deutsch.

Deutsch Tamás szerint a háború kirobbanása óta Ukrajna az uniós forrásból 82 milliárd eurót kapott. Hozzátette, hogy

ez a pénz, amit Ukrajna megkapott a háborúra, nem a békére, több, mint amennyit Lengyelországtól és Magyarországtól visszatartanak.

Borítókép: Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.