Diplomáciai csörte lett a futballmérkőzés utáni tömegverekedésből + videó

A lengyelek arról számoltak be, hogy egész nap érezték a hollandok gyűlöletét.

2023. 10. 06. 18:18
AZ Alkmaar v Legia Warszawa: Group E - UEFA Europa Conference League 2023/24
Two Legia Warsaw players have been arrested for violence in the stadium. Legia Warsaw player Gil Dias and Legia Warsaw player Josue were both taken away in a detention bus after the match Two players of Legia Warschau arrested, for the UEFA Europa Conference League group E season 2023-2024 in ALKMAAR, Netherlands on 5 October 2023 (Photo by Marcel van Dorst/NurPhoto) (Photo by Marcel van Dorst / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Marcel van Dorst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este játszották Hollandiában a lengyel Legia Varsó és a holland AZ Alkmaar futballmérkőzését az UEFA Európa Konferencia Ligában. A meccs lefújását követően tömegverekedés robbant ki a stadion körül, a beszámolók szerint a rendőrök összetűzésbe keveredtek a szurkolókkal.

A holland rendőrség közölte, hogy a hollandok győzelmével végződött csütörtöki mérkőzés után őrizetbe vettek egy 28 éves szerb és egy 33 éves portugál férfit, akik még mindig őrizetben vannak. Mint kiderült, a Legia Varsó két játékosáról van szó. 

A TVP beszámolt arról, hogy a Legia elnökét és tulajdonosát, Dariusz Mioduskit a rendőrök arcon ütötték, míg a Legia több munkatársát gumibotokkal ütötték.

Dariusz Mioduski ma már arról beszélt, hogy Hollandiában egész nap érezni lehetett a lengyelek iránti gyűlöletet.

Patryk Jaki, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormányzópárt európai parlamenti képviselője bejelentette, hogy vitát fog kezdeményezni az Európai Parlamentben, mert úgy véli, hogy Hollandia a jogállamiságot több ponton is durván megsértette:

A képmutatók szeretnek másokat kioktatni a jogállamiságról, miközben ők maguk ilyen gyalázatos módszereket alkalmaznak. És nem először történik meg! Nemrég fegyverrel lőttek a tiltakozó gazdákra

– utalt a közösségi oldalán arra, hogy néhány hónappal ezelőtt a holland gazdák egyik tiltakozásán a tömegbe lőttek a rendőrök.

„Az Európai Tanács spanyolországi ülésén találkoztam Mark Rutte holland miniszterelnökkel is, és határozottan tiltakoztam a holland rendőrségnek a labdarúgókkal és a Legia Varsó szurkolóival szembeni brutális viselkedése ellen” – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Facebookon.

A wPolityce.pl lengyel portál birtokába került közben az a levél, amelyet Marcin Warchol, a lengyel igazságügyi miniszterhelyettes és egyben a lengyel kormány emberi jogi meghatalmazottja küldött a holland kormánynak.

A nyilvánosságra került információk kérdéseket vetnek fel a holland szolgálatok eljárásának helyességével kapcsolatban a Legia Varsó klub letartóztatott labdarúgóival, Josué Filipe Soares Pesqueira és Radovan Pankovval kapcsolatban. Különösen a fent említett labdarúgók letartóztatásának indokairól szóló pontos információk hiánya, valamint az, hogy nem biztosítottak számukra ügyvédet és lengyel diplomáciai képviselőt, alapvető kétségeket vet fel

– olvasható a levélben. Marcin Warchol hozzátette:

A médiajelentések szerint Josué Filipe Soares Pesqueirat és Radovan Pankovot a mérkőzés után lerángatták a buszról, és bilincsben a rendőrségre vitték anélkül, hogy a Legia Varsó klub egyetlen jelenlévő tisztviselőjét is tájékoztatták volna a rendőrség helyéről, anélkül, hogy bármilyen okot megadtak volna.

A levelet végül azzal zárta, hogy a holland rendőrség közzétett közleménye csak a Legia Varsó klub szurkolóival kapcsolatos korábbi eseményekre hivatkozik, és semmiképpen sem írja le a labdarúgók letartóztatásának okait és részleteit.

Borítókép: Két Legia Varsó-játékost letartóztattak a stadionban elkövetett erőszakos cselekmények miatt 2023. október 5-én (Fotó: Marcel van Dorst/NurPhoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.