Elpusztult a Szabadka környékén talált kóbor oroszlánkölyök

Az alultáplált, törött csontú oroszlánt az állatkert gondozói sem tudták megmenteni.

2023. 10. 08. 6:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt napon át küzdöttek az út szélén talált nőstény oroszlánkölyök életéért a Palicsi Állatkert szakemberei. A Kiki névre keresztelt kölyök rendkívül súlyos állapotban került az intézménybe: emésztési gondokkal, belső vérzéssel, testhőmérséklet-ingadozással, veseproblémákkal is küzdött, csontjai eltörtek. Műteni is kellett.

Folyamatosan kapott infúziót, antibiotikumot és fájdalomcsillapítót, és állandóan nyugalomban tartották, hogy ezzel is segítsék felépülését. Az állatorvosok szerint rendkívül rossz körülmények között tarthatták, a viselkedése alapján pedig arra következtettek, hogy gyakran lehetett emberek között, ugyanis a macskákhoz hasonlóan hízelegve, dörgölőzve bújt az orvosokhoz – írta a helyi Pannon RTV.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy oroszlánkölyköt találtak a vajdasági Szabadka és Csantavér közötti autóút mentén. A helyiek azonnal kihívták a rendőrséget, majd az állatkert illetékesei is a helyszínre vonultak, és ellátták, majd elszállították a kölyköt. Az intézmény igazgatója a Pannon RTV-nek akkor elmondta, az oroszlán alultáplált és sovány, ezért nem sikerült a pontos életkorát meghatározni, de hat hónaposnál biztosan nem idősebb.

A palicsi állatkert szombat reggel Facebook-oldalán tette közzé a hírt, melyben tudatták: a kölyök elpusztult. Mint fogalmaznak, erőfeszítéseik ellenére sem sikerült életben tartaniuk az állatot. Egyúttal felhívták a figyelmet: 

bíznak benne, hogy többé nem fordul elő hasonló eset, mely során valaki ilyen módon visszaél egy állattal.

Hozzáteszik: sajnálatos, hogy egyesek puszta szórakozásból vásárolnak egzotikus állatokat, melyeknek nem tudják biztosítani a megfelelő körülményeket, és melyek tartásához nem rendelkeznek megfelelő, hivatalos dokumentumokkal. Posztjukban arról is írnak, hogy az állatkertbe érkezett olyan madár, melyek szárnyát elvágták, csőrét összeragasztották a kegyetlen állattartók. 

Az is rendszeresen megtörténik, hogy a dobozokban szállított állatok megfulladnak, mert az emberek arról sem gondoskodnak, hogy szellőzőlyukat vágjanak nekik.

A Magyar Nemzet is rámutatott: az Európai Unió bűnüldözést koordináló ügynöksége, az Europol szerint a szervezett bűnözés negyedik leggyümölcsözőbb ágazata a világon az illegális állatkereskedelem, amely évente mintegy 4,4 milliárd eurós forgalmat bonyolít le.
Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.