Több száz brit katona érkezett Koszovóba

Erősítést kapott a KFOR, miután pattanásig feszült a helyzet a balkáni országban.

2023. 10. 07. 9:23
null
Zvecan, 2023. június 1. A NATO parancsnoksága alatt mûködõ KFOR nemzetközi békefenntartó haderõ jármûvei sorakoznak az észak-koszovói Zvecanban 2023. június 1-jén. Koszovó északi részén a helyhatósági választások eredményét elutasító szerbek tiltakozása május 26-án kezdõdött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségû polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat a többségében szerbek lakta térségben. A május 29-i zvecani összecsapásokban több KFOR-békefenntartó és 52 szerb tüntetõ megsérült. MTI/AP/Bojan Slavkovic Fotó: Bojan Slavkovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

200 fős brit katonából álló kontingens érkezett Koszovóba, hogy megerősítse a NATO-erők békefenntartó küldetését, vagyis a KFOR-t – jelentette be a katonai szervezet.

A szigetország katonái csatlakoztak a már Koszovóban tartózkodó 400 főből álló brit kontingenshez – közölte a NATO. Hozzátették, hogy a hét elején a román kormány is bejelentette, hogy mintegy 100 további katonát küld a balkáni országba.

Ez egy körültekintő lépés annak biztosítására, hogy a KFOR rendelkezzen az ENSZ-től kapott megbízatásának teljesítéséhez szükséges erőkkel, hogy fenntartsák a biztonságos környezetet és a szabad mozgást minden ember számára Koszovóban.

 – áll a közleményben.

Hozzáteszik, a bevetés a NATO szövetségesek legfelsőbb parancsnokának kérésére történik, és az Észak-atlanti Tanács szövetségesei is jóváhagyták.

A NATO egyébként 1999 óta vezet békefenntartó műveletet Koszovóban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú határozatában foglalt megbízatásának megfelelően. A KFOR jelenleg több mint 4500 katonából áll, 27 NATO-szövetséges és partner közreműködésével.

A további erők bevetése a szeptember 24-i koszovói események után vált szükségessé, miután ismét fokozódott a feszültség a térségben.

Koszovóban az elmúlt napokban ismét elmérgesedett a helyzet, azt követően, hogy a minap szerb fegyveresek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt, a kialakult tűzpárbaj pedig egész nap tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, több támadót lelőttek, többeket megsebesítettek és letartóztattak a rendőrök. 

Ezt követően példátlan akciózásba kezdtek a pristinai hatóságok a szerbek lakta északi részen, fegyvereket foglaltak le, s több szerbet őrizetbe is vettek. 

A bejelentések szerint jövőre újabb német katonák is csatlakozhatnak a KFOR-erőkhöz. 2024 áprilisában ugyanis Németország további 150 katonát küld Koszovóba – jelentette be az ország védelmi minisztériuma. Közolték azonban, hogy a döntésnek semmi köze a Koszovó északi részén kialakult jelenlegi feszültséghez, a kivonult osztrák erők helyett küldik a csapatokat.

Borítókép: A KFOR nemzetközi békefenntartó haderő járművei sorakoznak az észak-koszovói Zvecsanban 2023. június 1-jén (Fotó: MTI/AP/Bojan Slavkovic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.