Felháborodásában kirakná Várhelyi Olivért egy arab EP-képviselő

Mindezt azért, mert a magyar politikus nem hajlandó terroristákat finanszírozni.

Forrás: Mandiner2023. 10. 17. 15:46
VÁRHELYI Olivér
Strasbourg, 2023. szeptember 12. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bõvítésért és szomszédságpolitikáért felelõs tagja az Európai Unió és Tunézia közötti megállapodásról szóló vitában szólal fel az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 12-én. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa az Izraelt érő terrortámadások után azonnal bejelentette: a Palesztin Hatóságnak szánt 691 millió eurós uniós támogatási csomagot fel kell függeszteni. Ezzel hatalmas vihart kavart Brüsszelben – mutat rá a Mandiner.

Olyannyira, hogy az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell sietett még aznap korrigálni, és biztosította a palesztinokat, hogy a támogatás azóta is felülvizsgálat alatt áll.

A francia Zöldek marokkói születésű EP-képviselője, Mounir Satouri ezért levélben fordult Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökhöz azt kérve, hogy szíveskedjék kirúgni Várhelyit. Egy kiszivárgott levélben Satouri azt panaszolja: 

Várhelyi úr kommunikációjával egyoldalúan azt sejtette, hogy a jogállamiság elősegítésére, egészségügyre, oktatásra és a köztisztviselők fizetésére fordított EU-s forrásokat valószínűleg a Hamász finanszírozására használták.

Az arab képviselő szerint ugyanakkor ez teljesen kizárt, mert „ezen források a bizottság által legszigorúbban vizsgált források közé tartoznak”.

A képviselő nem hagyta szó nélkül azt sem, Várhelyi nem most először megy szembe a palesztinokkal, hiszen „a biztos már korábban felfüggesztette 215 millió eurónyi forrás folyósítását a palesztin tankönyveket érintő alaptalan vádak miatt”.

Majd azzal zárta sorait, hogy „Kérjük Várhelyi biztost, hogy mondjon le, vagy hogy mentsék fel feladatai ellátása alól”, mert cselekedetei „nemcsak intézményeink imidzsét, de az EU állampolgárainak a bizottságba vetett bizalmát is aláássák”.

A képviselő korábban az Izrael börtöneiben raboskodó palesztin „politikai foglyok” szabadon bocsátásáért is kardoskodott.

Borítókép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.