Giorgia Meloni: Nagy a veszélye, hogy a Hamász terrorszervezet támadásaihoz hasonló esetekre kerül sor Itáliában is

Felkereste a római zsinagógát és a zsidó közösséget Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. A kormányfő úgy nyilatkozott az újságíróknak, látogatásával közelségét és szolidaritását kívánta kifejezni a római zsidó közösség tagjai iránt.

2023. 10. 11. 17:49
Ursula Von Der Leyen - Giorgia Meloni meet in Lampedusa Island
Ursula Von Der Leyen-Giorgia Meloni meet in Lampedusa Island Fotó: VALERIA FERRARO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkereste a római zsinagógát és a zsidó közösséget Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. A kormányfő úgy nyilatkozott az újságíróknak, látogatásával közelségét és szolidaritását kívánta kifejezni a római zsidó közösség tagjai iránt. 

A televízió képernyőjén látható képsorok ugyanis sokkal tragikusabbak, mint amilyen háborús jelenetekhez már most is hozzá vagyunk szokva. A civilek üldözése otthonaikban, a gyermekek és fiatalok elfogása azt mutatja, hogy az egész nép iránt tombol a gyűlölet

– fogalmazott az olasz miniszterelnök. 

Meloni hangsúlyozta 

meg kell erősíteni a zsidó vallású állampolgárok biztonságát Olaszországban, mivel nagy a veszélye, hogy a Hamász terrorszervezet támadásaihoz hasonló esetekre kerül sor Itáliában is. 

A kormányfő elmondta azért kereste fel személyesen a római zsidó negyedet, hogy mindenfajta antiszemita megnyilvánulástól megvédelmezze a kisebbség tagjait. Kiemelte Izrael állam létjogosultságát, mely egyben azt is jelenti a Hamász terrorszervezet által megtámadott fiataloknak, gyermekeknek, nőknek joguk van a védelemhez. Végül pedig hozzáfűzte, a kettős állampolgárokat biztosítják mindenfajta támogatásukról. 

Ignazio La Russa, a római parlament felsőházának elnöke bejelentette, az izraeli zászlót vetítik a szenátusnak otthont adó Palazzo Madama homlokzatára, így kívánják kifejezni Izrael iránti szolidaritásukat. 

Sajtóinformációk szerint nagy az esélye, hogy a palesztin közösség tagjai több olasz nagyvárosban széles körű szervezkedésbe kezdenek olasz diákegyletek bevonásával. 

Az olasz társadalom túlnyomó része elítéli a több száz civil áldozatot követelő terrorista műveletet, azonban voltak olyan fiatalok is, akik a palesztin agressziót éltették. Két milánói gimnázium ifjúsági egyletének tagjai az Izrael ellen elkövetett erőszakot megörökítő fotókat tettek közzé Instagram-csoportokban, úgy kommentálva: „De szép a lángokban álló Tel-Aviv.” A Hamász támadását ünneplő fiatalok bejegyzései óriási felháborodást váltottak ki Giuseppe Valditara olasz oktatásügyi miniszterben, aki aggasztónak véli a faji gyűlöletre irányuló kommenteket. 

– Különösen megdöbbentő, hogy az olasz fiatalok támogatják a támadásokat, miközben kortársaik veszítették életüket a terrorcselekmények következtében – mondta a miniszter, és bejelentette, hogy szigorúan megbünteti az izraeli támadás éltetőit, kivizsgálást indítványoz a tettesek felkutatására.

Matteo Salvini kormányfő-helyettes elkeserítőnek tartja a volt milánói gimnáziumában kialakult gyűlöletkeltő hangokat, melyek az iszlám terrorizmust, az erőszakot éltetik, és több száz ártatlan halálát ünneplik. A Liga elnöke szerint ezeket a fiatalokat fel kellene függeszteni, hasznos munkára küldeni, a közösségi oldalaikat pedig be kellene zárni. 

De nemcsak északon, hanem Dél-Olaszországban is voltak, akik Palesztina mellett álltak ki. Az Corriere della Sera napilap arról számol be, hogy a Nápolyi Keleti Egyetem székházának erkélyéről hatalmas palesztin zászlót lógattak ki. 

Róma városházára az izraeli lobogó került ki, de ezt nem engedélyezték. 

Borítókép: Giorgia Meloni (Fotó: Anadolu Agency/AFP/Valeria Ferraro)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.