Elemér 2024. február 28.
logo

Hatalmas baloldali bukás, jobboldali előretörés Németországban

Odrobina Kristóf
2023.10.08. 18:29 2023.10.08. 20:39
Hatalmas baloldali bukás, jobboldali előretörés Németországban

Hessen

Hessenben egyértelműen a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a választás győztese. Az ARD német közmédia előrejelzése szerint Boris Rhein miniszterelnök pártja 35,5 százalékot szerzett. A szociáldemokraták (SPD) és az Alternatíva Németországért (AfD) küzd a második helyért. Az előrejelzés szerint az SPD és az AfD 16 százalékon áll. Szorosan mögöttük a Zöldek párt kullog, míg a liberális FDP-nek a van miért aggódnia. A Baloldali Párt pedig eközben kiesett a tartományi törvényhozásból.

A választási kampányban Rhein és a hesseni CDU profitált a szövetségi kormánypártokkal szembeni masszív elégedetlenségből. Rhein a többi vezető jelölt gyengeségéből és a tartományban uralkodó változási kedv hiányából kovácsolt előnyt. Szorosan mögötte: a Zöldek. A Zöldek tehát egyértelműen elmaradnak a választási céltól.

A CDU jelenleg a Zöldekkel kormányoz Hessenben, azonban erősen kérdéses, hogy továbbra is megmarad-e ez a szövetség. Egyes elemzések szerint az SPD is lehetséges koalíciós partnere lenne a CDU-nak.

Bár az SPD a második helyet is megszerezhette, bizonyosan a választás egyik vesztese lesz. A párt Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter vezetésével arra számított, hogy 25 év ellenzékben töltött idő után végre ismét kormányozhassa az egykori „vörös Hessen” tartományt. Most a történelmi mélyponton, 16 százalékkal az SPD messze lemaradt a választási győztes CDU-tól.

Az AfD legutóbb 13 százalékot ért el, a mostani 16 százalék tehát erős javulást jelentene a jobboldali pártnak, amely országszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A ZDF közszolgálati média eközben csak 15 százalékot jósol az SPD-nek, 17 százalékot pedig az AfD-nek.

Rhein miniszterelnök az eredményvárón úgy értékelte az előzetes eredményeket: az emberek a stílust, a stabilitást és a szelíd megújulást választották.

Alice Weidel, az AfD társelnöke pedig felhívta a figyelmet arra, hogy újabb rekorderedményeket ért el a jobboldal, ami jól mutatja az emberek hangulatát az országban.

 

Bajorország

Bajorországban a ZDF exit pollja szerint az évtizedek óta kormányzó CSU 36,5 százalékkal nyert, második az AfD lett 16 százalékkal, négy százalékot javítva 2018-hoz képest. Valószínűleg kormányon marad a CSU-Szabad Választók koalíció, hiszen együtt ötven százalék fölött vannak a bajor parlamentben. A szükséges 103 helyett 115 képviselőjük lehet – írja az Origó. Az SPD Bajorországban is sokat rontott – igaz, ebben a tartományban nem is számítottak nagy győzelemre.

Bajorország egyértelműen a biztonságot és a stabilitást választotta – jelentette ki az előzetes eredmények közzététele után Markus Söder, a CSU politikusa, és Bajorország miniszterelnöke.

Borítókép: Nancy Faeser német belügyminiszter a Hessen tartománybeli Schwalbach am Taunus egyik szavazóhelyiségébe érkezik, hogy leadja voksát 2023. október 8-án. Ezen a napon törvényhozási (Landtag-) választásokat tartanak Bajorország és Hessen tartományban. (Fotó: MTI/AP/DPA/Boris Roessler)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.