Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Kiutasította Svédország a Koránt égető irakit

A kiutasított iraki öt évig nem is térhet vissza hivatalosan Svédországba.

Forrás: MTI2023. 10. 26. 23:26
Palestinian protesters stand with copies of the Koran, Islam's holy book, during a demonstration outside the Swedish consulate headquarters in the East Jerusalem neighbourhood of Sheikh Jarrah on July 3, 2023. Sweden's government on July 2 condemned this week's burning of a Koran outside Stockholm's main mosque, calling it an "Islamophobic" act, after the Saudi-based Organisation of Islamic Cooperation (OIC) called for measures to avoid future burnings. Countries including Iraq, Kuwait, the United Arab Emirates and Morocco have summoned Swedish ambassadors in protest at the Koran burning incident. (Photo by HAZEM BADER / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország kiutasít egy iraki férfit, aki az utóbbi hónapokban tüntetéseken több alkalommal is elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy-egy példányát – közölte csütörtökön a TV4 helyi hírtelevízió a Migrationsverket svéd bevándorlási hivatalra hivatkozva.

„A bevándorlási hatóság úgy döntött, hogy ki kell utasítani ezt a személyt Svédországból. A döntés végrehajtásával járó bonyodalmak miatt ideiglenes tartózkodási engedélyt biztosítottak neki 2023. október 25-től 2024. április 16-ig” − idézte a svéd televízió a Migrationsverket közleményét.

A tájékoztatás szerint a határozat értelmében az Irakból származó Salwan Momika öt évig nem térhet vissza Svédországba.

 A férfi a TT hírügynökségnek és az SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy megfellebbezi a döntést és nem fogja elhagyni az országot.

Nem hagyom el Svédországot. Svédországban fogok élni és meghalni. A svéd bevándorlási hatóság súlyos hibát követett el. Úgy vélem, mögöttes politikai indítékok állnak a döntés mögött. Fellebbezni fogok

 − hangoztatta Momika az SVT-nek nyilatkozva.

Az SVT információi szerint a férfit a nyáron a svéd hatóságok kikérdezték olyan – Irakban készült – felvételek ügyében, amelyeken fegyverrel a kezében, katonai környezetben volt látható. Formális kihallgatásnak is alávetették szeptember közepén egy kiadatási kérelem elbírálásának részeként, az iraki hatóságok kérték hazaküldését a Korán-égetések miatt.

A férfi 2021 áprilisában érkezett Svédországba, ahol három évre szóló tartózkodási engedélyt kapott. A bevándorlási hatóság szerint menedékkérelme előterjesztésekor hamis adatokat adott meg.

Az utóbbi hónapokban Svédországban több olyan megmozdulás is volt, amelyen a Korán példányait nyilvánosan elégették vagy más módon meggyalázták. A legtöbb ilyen incidensért a muszlim vallást bíráló iraki férfi volt felelős. A svéd rendőrség többször is vizsgálatot indított ellene uszítás gyanúja miatt.

A svéd kormány ugyan elítélte a Korán-égetéseket, de hangsúlyozta az országon belül a szólás- és gyülekezési szabadság elsődlegességét.

A történtek a muszlim országok heves reakcióját váltották ki, diplomáciai bonyodalmakat okozva Svédországnak. Augusztusban a stockholmi vezetés a második legmagasabb szintre volt kénytelen emelni a terrorfenyegetettségi szintet, és figyelmeztette állampolgárait esetleges dzsihadista támadások veszélyére bel- és külföldön egyaránt. A múlt héten egy tunéziai férfi megölt két svéd fociszurkolót Brüsszelben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.