Szlovákia nem szállít több fegyvert Ukrajnának

Garanciákat akar a szlovák kormányfő, hogy nem kerülnek rossz kézbe az uniós milliárdok sem.

2023. 10. 29. 13:32
PELLEGRINI, Peter; FICO, Robert
Pozsony, 2023. október 1. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Fico pártja a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az elõrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba. MTI/AP/Darko Bandic Fotó: Darko Bandic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Kalinak szlovák védelmi miniszter a Facebook-oldalán szombaton, a Gautam Rana amerikai nagykövettel folytatott találkozót követően – ahol szerinte a kölcsönös érdekeket és az aktuális biztonsági kihívásokat vitatták meg –, hangsúlyozta, hogy Szlovákia nagyra értékeli a nyugati partnereivel való együttműködést, de az újonnan megválasztott vezetés nem fog az előző szolgalelkű kormány nyomdokaiba lépni, és saját népe érdekében fog cselekedni.

Az amerikai nagykövetnek átadtuk a kormány álláspontját, miszerint nem fogunk további szállítmányokat küldeni a szlovák lőszerraktárakból Ukrajnába és a védelmi megállapodást is módosítani kell

− mondta a politikus. 

Szlovákia új miniszterelnöke, Robert Fico az Ukrajnának szánt ötvenmilliárdos uniós támogatással kapcsolatban is garanciákat kért, hogy ezeket a pénzeket nem használják fel jogtalanul.

Ukrajna a világ legkorruptabb országai közé tartozik, és a túlzott pénzügyi támogatást olyan garanciákra kell szabnunk, hogy az európai pénzeket (beleértve a szlovákot is) ne sikkasszák el

 − hangsúlyozta Fico.

Az Ukrajnának nyújtott uniós segélyek feltételeiről szóló felhívása csütörtöki vitán hangzott el az EU-vezetők kétnapos csúcstalálkozóján.

Az ukrán korrupcióról egyébként korábban az Európai Bizottság egykori vezetője Jean-Claude Juncker is beszélt. Szerinte egyelőre Ukrajnának meg kellene küzdenie a hatalmas korrupcióval, ami az országban van, mielőtt szóba kerülhetne az uniós csatlakozása.  A New York Timesban is hosszú cikkben elemzik, hoy Ukrajna Európa második legkorruptabb országa, ahol semmi esély sincs a változásra egyelőre, a lőszerre szánt amerikai segélyből csaknem egymilliárd dollár tűnt el. 

Fico egyébként kijelentette, hogy kész támogatni Szlovákia uniós költségvetéséhez való hozzájárulásának négyszázmillió euróval történő növelését a következő négy évben, még akkor is, ha az ország pénzügyei „megsemmisültek”. 

Kijelentette, hogy Szlovákia nem fogja visszafogni az uniós mezőgazdasági alapok csökkentését, és a megnövekedett uniós költségvetés növeli a versenyképességet és küzd az illegális migráció ellen.

Borítókép: Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt vezetője, Szlovákia miniszterelnöke.(Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.