Újabb demonstrációt tartott a Korán-égető aktivista Stockholmban

Most nem gyújtotta fel a muszlimok szent könyvét, de megtaposta.

2023. 10. 22. 18:45
null
PALESTINIAN-ISRAEL-SWEDEN-RELIGION-ISLAM-PROTEST-KORAN Fotó: HAZEM BADER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb demonstrációt tartott szombaton Salwan Momika iraki aktivista Svédországban, aki az elmúlt hónapokban arról vált híressé, hogy az iszlámkritikus tüntetései során Koránokat gyújtott fel. 

Momika néhány napja az X közösségi platformon jelentette be, hogy újabb megmozdulást szervez, hogy szolidaritását fejezze ki Izraellel, és tervei szerint az izraeli zászló felvonása mellett eléget egy Koránt és egy palesztin zászlót.

Közzétette az rendőrség engedélyét is, amely jóváhagyta a „Szolidaritás Izrael mellett” elnevezésű akcióját.  

Az aktivista a szombati akciójáról is tett közzé felvételeket, amelyek alapján, bár a Korán- és zászlóégetés elmaradt, a Korán egy példányát megtaposta, mialatt az izraeli zászlót lengette. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az elmúlt hónapokban óriási felháborodást keltettek a muszlim országokban és a muszlim közösségekben a svédországi Korán-égetések, célponttá téve Svédországot és a svédeket az iszlám szélsőségesek számára.

Szeptemberben az al-Kaida nyíltan megfenyegette a svédeket, a hatóságok pedig az ötfokozatú skálán négyesre emelték a terrorkészültséget az országban.

A svéd közéletben komoly vita folyik a kérdés kezelésének megfelelő módjáról. A legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták megvizsgálnák, hogy a gyűlöletbeszéd tilalmára hivatkozva be lehet-e tiltani a Korán-égetéseket, a kormány viszont inkább a tüntetések szabályozását vizsgálná felül.

A feladat nem kicsi: úgy kell biztosítani a svéd lakosság biztonságát, hogy ne tűnjön úgy, hogy engednek a terroristáknak, és ne korlátozzák az emberek mindennapi életét.

Ugyanakkor a hétfői brüsszeli terrortámadás, amely során két svéd futballszurkolót lőtt le egy tunéziai származású illegális migráns, ismét rávilágított a kérdés fontosságára. 

Borítókép: Palesztin tüntetők a Korán, az iszlám szent könyvének másolataival állnak a svéd konzulátus székhelye előtti tüntetésen a kelet-jeruzsálemi Sheikh Jarrah negyedben 2023. július 3-án (Fotó: AFP/Hazem Bader)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.