Védelmi miniszter: Oroszország sikerrel járna Ukrajnában az amerikai segélyezés hiányában

„Garantálhatom, hogy támogatásunk nélkül Vlagyimir Putyin orosz elnök sikerrel fog járni” – hangoztatta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

2023. 10. 31. 21:34
BIDEN, Joe; AUSTIN, Lloyd; BLINKEN, Antony
Washington, 2023. október 3. Joe Biden amerikai elnök (k) kabinetülést tart a washingtoni Fehér Házban 2023. október 2-án. Az amerikai Kongresszus néhány órával a határidõ lejárta elõtt elfogadta az áthidaló költségvetési törvényjavaslatot, amely negyvenöt napig, november 17-ig garantálja a szövetségi intézmények finanszírozását, így elkerülhetõvé válik a kormányzati intézmények részleges leállása. Balról Antony Blinken külügyminiszter, jobbról Lloyd Austin védelmi miniszter. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország sikerrel fog járni Ukrajna elleni háborújában, ha az Egyesült Államok nem folytatja a kijevi vezetés támogatását – jelentette ki kedden Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

„Garantálhatom, hogy támogatásunk nélkül Vlagyimir Putyin orosz elnök sikerrel fog járni” – hangoztatta Austin az amerikai szenátusban tartott meghallgatáson, amelyen az amerikai elnök által – részben Kijev támogatására – kért, összesen 106 milliárd dolláros költségvetési keretről folyt vita.

Az amerikai kongresszus 2022 februárja óta 113 milliárd dollár támogatást hagyott jóvá Ukrajna számára. A Fehér Ház közlése szerint mostanra kevesebb mint 5,5 milliárd dollár forrása maradt a kijevi vezetés segélyezésére az amerikai katonai készletekből.

Joe Biden amerikai elnök azt szeretné, ha a kongresszus 106 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozást biztosítana, amelynek jelentős részét Ukrajna védelmének megerősítésére fordítanák, egy másik nagyobb összeget pedig Izrael, az indiai–csendes-óceáni térségben fekvő szövetségesek és a határvédelem között osztanák szét. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az előterjesztést viták övezik: míg Izrael mellett egységesen kiáll a republikánus képviselőházi többség, addig Ukrajna folytatódó katonai és egyéb támogatását a republikánus képviselők egy része feltételekhez kötné, illetve ellenzi, s ezért a szavazást a két kérdésről kettéválasztanák.

Ha most kihúzzuk alóluk a szőnyeget, Putyin csak erősebbé fog válni, és sikerrel fog járni mindabban, amit akar 

– jelentette ki a védelmi tárcavezető Antony Blinken amerikai külügyminiszter oldalán ülve.

A washingtoni meghallgatást a kongresszusban egyébként többször is tüntetők zavarták meg, számoltunk be róla. A megjelentek vörösre festett, feltartott kézzel és skandálással szakították félbe Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter felszólalását is.

A tiltakozók olyan rigmusokat skandáltak, mint „Palesztinától Mexikóig minden falnak el kell tűnnie!”, és „Hadd éljen Gáza!”

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (középen) kabinetülést tart a washingtoni Fehér Házban 2023. október 2-án. Balról Antony Blinken külügyminiszter, jobbról Lloyd Austin védelmi miniszter (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.