Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

„Végre Olaszország került a középpontba” – Giorgia Meloni első éve kormányon

Kormányra kerülésének egy éves évfordulóját ünnepelte vasárnap az Olasz Testvérek jobbközép párt. A kormánypárt miniszterei, valamint Giorgia Meloni miniszterelnök nagyszabású konferencia keretében összegezte az elmúlt egy évben megvalósított eredményeket.

2023. 10. 22. 15:52
Borítókép: Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a római parlament alsóházában 2022. október 25-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosan egy év telt el azóta, hogy a parlamenti választásokon elsöprő győzelmet arató Olasz Testvérek a Liga és a Hajrá Olaszország! párttal koalícióra lépve kormányt alakított. Az olasz választópolgárok megbízásából végre stabil és hosszú távra tervező politikai elit, valamint a dél-európai állam első női miniszterelnöke, Giorgia Meloni vehette kezébe Olaszország irányítását. 

Az évforduló alkalmából országos szinten megmozdulásokat rendeztek, ahol az elmúlt tizenkét hónap sikereit ünnepelték, valamint számba vették az országra váró jövőbeli kihívásokat. A kormányfő videóüzenetben köszöntötte az összegyűlt pártszimpatizánsokat és politikusokat. Elmondta: büszke az alakulat valamennyi tagjára és önmagára az elmúlt időszakban elért eredményekért. A Róma szívében található Brancaccio Színházban a kormány legfontosabb miniszterei, Guido Crosetto, a honvédelmi tárca vezetője és az Olasz Testvérek társalapítója, Gennaro Sangiuliano kultúráért felelős miniszter, Orazio Schilacci egészégügyi miniszter, Eugenia Maria Rochella családügyi és születekért felelős miniszter, Francesco Lollobrigida agrárminiszter, valamint Fabio Rampelli alsóházi frakcióvezető köszöntötte az összegyűlteket. 

Guido Crosetto felszólalásában elmondta: büszke Giorgia Meloni kormányfőre, akit a megválasztást követően hiteltelen politikusként festett le a nemzetközi sajtó, és akiről azt feltételezték, rövid életű lesz az általa vezetett kabinet. 

Az elmúlt egy év azonban azt bizonyítja, hogy Meloninak sikerült tiszteletet és elismerést kivívnia a nemzetközi politikában, sikerült Európa figyelmét az Olaszország előtt álló kihívásokra, a migrációs krízisre fordítania. 

Giorgia Meloni miniszterelnök videóüzenetében kiemelte, büszke önmagára, mert ma is ugyanazt a Giorgiát látja, ha tükörbe néz, mint aki korábban volt. Emelt fővel, megalkuvások nélkül folytatja munkáját kormányfőként ugyanúgy, ahogyan azt korábban tette. Történelmi pillanatnak nevezte azt a napot, amikor kormányt alakíthatott és a jobbközép erők átvették az ország irányítását. 

Végre az igazi Olaszország kerülhetett a politika figyelmének középpontjába, az állampolgárok valós elvárásaival, akiket a korábbi évek baloldali kormányai figyelmen kívül hagytak, megaláztak. 

Bár az elmúlt hónapokban számos próbálkozás történt a kormány meggyengítésére, de minden hiábavaló volt, a kormánykoalíció továbbra is stabil marad, számos eredményt összefogással valósítottak meg – hangsúlyozta Meloni. Az olasz miniszterelnök az Il Giornale napilapnak adott exkluzív interjúban részletesen is elemezte azokat a területeket, ahol kormányának az elmúlt egy évben jelentős előrelépéseket sikerült felmutatnia. 

Figyelemreméltó eredménynek tekinti a családok és a vállalkozások támogatását, valamint az adórendszer átalakítását, mely legalább ötven éve reformra várt, és ami elengedhetetlenül fontos az ország gazdasági fejlődéséhez. 

Hozzáfűzte, megelégedéssel tölti el, hogy Itália a megérdemelt szerepet töltheti be az európai és a nemzetközi színtéren, stabil és megbízható partnerként tekintenek rá. Az ország kormányzása felelőségteljes döntések meghozatalát követeli, amelyek nem a pillanatnyi népszerűség megszerzésére irányulnak, hanem hosszú távon hoznak eredményeket, utalt Meloni a polgári alapjövedelem eltörlésére, mely sokak nehezményezését váltotta ki. 

Hozzáfűzte, célja nem a népszerűség hajszolása, hanem a helyes döntések bátor meghozatala egy jobb Olaszország megteremtésének érdekében. 

Kiemelte, az illegális bevándorlást illetően sikerült irányváltást elérni Európában. Végre a határvádelemről is szó esik és arról, hogy „nekünk kell eldönteni ki léphet be Európába, nem pedig az emberkereskedőknek” – idézte Meloni Ursula Von der Leyen európai bizottsági elnök Lampedusa szigetén elhangzott szavait. Olaszország érdemének tekinthető, hogy ma hajóblokád felállításáról beszélünk. Ezt az Európai Unióval közösen kívánjuk megvalósítani, együttműködést folytatva az észak-afrikai országok vezetőivel. A Mattei-terv értelmében Afrikában kell elbírálni, hogy kinek van joga, hogy menedéket, befogadást élvezzen Európában – összegezte Meloni a kormánya által megvalósított legfontosabb érdemeket.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.