Veszélyes módon szólta el magát Biden

Tűzszünetet kellene kötnie Izraelnek a Hamásszal vagy sem? Eddig az Egyesült Államok következetesen az utóbbi álláspontot képviselte, most azonban Joe Biden elnök egy sajtótájékoztatón ijesztően zavaros választ adott.

2023. 10. 24. 7:13
BIDEN, Joe
Tel-Aviv, 2023. október 18. Joe Biden amerikai elnök beszél az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet háborújával kapcsolatban Tel-Avivban egynapos izraeli látogatásának végén, 2023. október 18-án. A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli konfliktus eddigi bő két hete során az Egyesült Államok teljes kormányzata azt az álláspontot képviselte, hogy Izrael dolga eldönteni, köt-e tűzszünetet a Hamásszal és mikor, a zsidó államnak ugyanis joga van megvédeni magát.

Egy hétfői sajtóeseményen azonban Joe Biden amerikai elnök egy újságíró kérdésére zavaros választ adott:

Tűzszünet kellene… Nem tűzszünet, hanem szabadon kellene engedniük a túszokat, és utána beszélhetnénk

− nyökögte az elnök, aláásva ezzel a saját kormányzatának a szövetségesük támogatására tett erőfeszítéseit.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a tűzszünet lehetőséget adna a Hamásznak arra, hogy pihenjen, feltöltődjön és felkészüljön az Izrael elleni terrortámadások folytatására – mutatott rá a The Telegraph brit napilap tudósítása.

Szintén hétfőn az amerikai elnök azt állította, hogy Ferenc pápa maximálisan támogatja az amerikai álláspontot az izraeli válság ügyében.

A pápa és én egy oldalon állunk

− fogalmazott Biden.

Csakhogy a pápa a múlt hét során éppenhogy tűzszünetre szólított fel.

Arra kérem a hívőket, hogy ebben a konfliktusban csak egy oldalra álljanak, a béke oldalára, de ne szavakkal, hanem imával és teljes odaadással

− idézi az egyházfőt a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Melyik tehát a valódi amerikai álláspont? Számíthat-e az Egyesült Államok támogatására az egyik legfőbb szövetségese? Ha Bidenen múlik – nem tudjuk.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszél az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet háborújával kapcsolatban Tel-Avivban egynapos izraeli látogatásának végén, 2023. október 18-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.