Washington Post: Négyszemközt találkozik Joe Biden és Hszi Csin-ping

Egy nemzetközi válságot igyekeznek megakadályozni az amerikai lapnak nyilatkozó szakértő szerint.

2023. 10. 06. 10:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház terveket készít elő Joe Biden amerikai elnök és kínai hivatali partnere, Hszi Csin-ping személyes találkozójához. 

A nagyhatalmi vezetők a a jövő hónapban a kaliforniai San Franciscóban ülhetnek egy asztalhoz, mivel a két ország igyekszik stabilizálni a zűrös kapcsolatokat

 – írta meg a Washington Post amerikai napilap

– Eléggé biztos, hogy lesz találkozó. Elkezdtük a tervezési folyamatot – nyilatkozta a lapnak egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselő.

Az értesülést egyelőre a Fehér Ház és a washingtoni kínai nagykövetség sem erősítette meg. A nagykövetség szóvivője egy e-mailben küldött nyilatkozatában annyit mondott, hogy a két ország továbbra is kapcsolatban áll egymással, és szükség van a jóhiszemű együttműködés bővítésére – áll a Reuters hírügynökség beszámolójában. A világ két legnagyobb gazdaságának a kapcsolatát számtalan kérdés feszélyezi, a többi között kereskedelmi és emberi jogi viták, kémkedési vádak, illetve Tajvan függetlenségének a kérdése is. 

Mindkét vezetőben közös az a vágy, hogy stabilizálják a kapcsolatokat, és elkerüljenek valamilyen nemzetközi válságot, amely belpolitikai programjukat akadályozná

 – magyarázta a Fehér Ház egykori ázsiai ügyekkel foglalkozó tanácsadója a Washington Postnak. Danny Russel hozzátette, a találkozó ugyan előrelépést jelent, ám egyikük sem nyitott arra, hogy érdemi engedményeket tegyen, így csak taktikai és átmeneti eredmények születhetnek.

A két vezető tavaly novemberben találkozott személyesen a G20-ak csúcstalálkozóján az indonéziai Balin. Akkor mindkét elnök hangsúlyozta a személyes diplomácia fontosságát, és reményét fejezte ki, hogy az amerikai–kínai kapcsolatokat helyre tudják állítani. A feszültségek rendezésén ugyanakkor még van mit dolgozniuk, miután folyamatos vádaskodás jellemzi a viszonyukat. Hszi márciusban azzal vádolta Washingtont, hogy a Nyugat Kína elszigetelésére, bekerítésére és elnyomására irányuló erőfeszítéseivel lassítaná az ázsiai ország fejlődését. Joe Biden ennél élesebben vágott oda hivatali partnerének, júniusban ugyanis egyenesen diktátornak nevezte Hszi Csin-ping elnököt. 

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú találkozója a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozója előtt az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 14-én (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.