Joe Biden a kongresszust megkerülve küldene további fegyvereket Ukrajnába

Miután utolsó pillanatban az amerikai kongresszus nem szavazta meg Joe Biden 24 milliárd dolláros kérelmét, a kormányzat annak a lehetőségét mérlegeli, hogy a külügyminisztériumhoz és a Pentagonhoz tartozó programok részeként finanszírozzák a további fegyverszállításokat Ukrajnának.

Forrás: Politico2023. 10. 06. 8:59
null
Bahmut, 2023. augusztus 14. Ukrán katonák az orosz katonákat megadásra felszólító röplapokat tartalmazó lövedékeket lõnek Grad rakéta-sorozatvetõvel az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki reületen fekvõ Bahmut térségében 2023. augusztus 13-án. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyalásokra rálátó amerikai tisztviselők elmondták, hogy Joe Biden elnök annak a lehetőségét mérlegeli, hogy a külügyminisztérium támogatási programjának felhasználásával további katonai segélyt nyújtson Ukrajnának – számol be minderről a Politico

Az Egyesült Államokban heves vita övezte a költségvetés megszavazását, a törvényhozók az utolsó pillanatban jutottak egyezségre a kormány leállását elkerülve. Ennek ára pedig az volt, hogy a kormányzat leállítja Ukrajna további finanszírozását.  A lap forrásai elmondták, hogy több lehetőség is terítéken van a további segélyeket illetően. Joe Biden szerdán utalt erre a stratégiára, amikor azt mondta: 

van egy másik eszköz, amellyel talán képesek leszünk a finanszírozásra

Az egyik tisztviselő elmondta, hogy az elnök megjegyzései a már meglévő finanszírozási felhatalmazásokra utaltak, amelyek felhasználásával a kongresszust megkerülve további segélyt nyújthatnak Ukrajnának.

BIDEN, Joe
Fotó: Jacquelyn Martin

A külügyminisztérium által működtetett program a partnerországok számára nyújt támogatást vagy kölcsönt, amelyet fegyverek és védelmi felszerelések beszerzésére használhatnak fel. Ha ezek a források elfogynak, akkor második lehetőségként a kormány kérheti a törvényhozókat, hogy a védelmi minisztérium, a Pentagon költségvetésének más részeiből csoportosítson át forrásokat Ukrajna támogatására – ismertette egy minisztériumi tisztviselő. 

A tárca közölte, hogy szeptember 21-én az Egyesült Államoknak nagyjából 650 millió dollárja maradt abból a 4,6 milliárd dollárnyi külföldi katonai finanszírozásból, amelyet a kongresszus két kiegészítő csomagban különített el Ukrajna és az ukrajnai helyzet által érintett országok számára.  

A Pentagon egyik vezető szóvivője azt mondta, hogy még nem született döntés arról, hogy a minisztérium milyen utat fog választani. A Pentagon vezetői a múlt héten figyelmeztették a törvényhozókat, hogy a korábbi segélycsomagok minisztériumi része már majdnem elfogyott. Mike McCord számvevő a kongresszusi vezetőknek írt levelében azt írta, hogy a védelmi minisztérium kimerítette az Ukrajna számára rendelkezésre álló biztonsági segítségnyújtási források csaknem teljes egészét – ismerteti a lap.

 

Borítókép: Ukrán katonák az orosz katonákat megadásra felszólító röplapokat tartalmazó lövedékeket lőnek Grad rakéta-sorozatvetővel az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki reületen fekvő Bahmut térségében 2023. augusztus 13-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.