A Krími híd „pusztulásra van ítélve” + videó

Legitim célpontnak tekinti az ukrán titkosszolgálat a Krími hidat.

2023. 11. 25. 12:22
A Krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása. (Fotó: Clash Report / Twitter)
A Krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása. (Fotó: Clash Report / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A genfi egyezmény normái, a nemzetközi jog egyéb normái, a hatályos ukrán jogszabályok, a hadviselés szabályai és hagyományai szerint a Krími híd legitim célpont” – jelentette Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője az 1+1 tévécsatorna Krími híd ráadás című dokumentumfilmjében, amelyben több felvétel is látható a híd elleni korábbi támadásokról. 

Az SZBU vezetője szerint az ukrán biztonsági szolgálatok a Krími híd elleni első, 2022. októberi támadáshoz rögtönzött robbanószerkezeteket és hexogénkeveréket használtak, a második, 2023. júliusi támadáshoz pedig öt, Kijevből irányított Sea Baby tengeri drónt.

A titkosszolgálati vezető azt is hozzátette, hogy a jövőben „sok meglepetés lesz még, és nem csak a Krími hídon”.

Az ukrán fegyveres erők képviselői a filmben „a világ legjobban védett katonai létesítményének” nevezik a Krími hidat, amely „Oroszország fő logisztikai ütőere”.

Bár az ukránok eleinte tagadták, hogy közük lenne a kercsi hídon történt robbantásokhoz, augusztusban Vaszil Maljuk már nyíltan beszélt arról, hogy ők intézték a támadást. 

Ahogy arról akkor beszámoltunk, Maljuk a CNN-nek elmondta, hogy a támadást végrehajtó tengeri drónok teljes egészében Ukrajnában készültek, és több hónapos fejlesztés eredményei, ami az invázió után szinte azonnal megkezdődött.

Hasonló drónokkal támadták meg az ukránok a SIG olajtankert, amely szerintük a orosz haderőnek szállított üzemanyagot, valamint a Fekete-tenger keleti részén található Novorosszijszk haditengerészeti kikötőjében állomásozó Olengorszkij Gornyak hadihajót, amelyen akár százfős legénység is tartózkodhatott.

A kercsi híd elleni merényletet bemutató videón látható, ahogy az egyik, 850 kilogrammnyi robbanóanyagot szállító drón a híd egyik, a közúti pályát tartó betonpillérének csapódik, majd öt perccel később egy másik irányból érkező drón a vasúti pályát tartó egyik pillért találja el.

Maljuk beszámolt arról, hogy a híd elleni támadást hónapok kemény munkájával készítették elő. Vállalta a felelősséget a tavaly októberi robbantásért is, azonban arról nem osztott meg részleteket mostanáig. 

Borítókép: A Krími híd 2022. október 8-i felrobbantása (Forrás: Twitter/Clash Report)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.