A stabilitásra törekszik Libéria, miközben sorozatosak a puccsok a térségben

A nyugat-afrikai országban új elnököt választottak meg, az államfő ellenfele elismerte vereségét.

Forrás: MTI2023. 11. 21. 6:52
WEAH, George
Mount Barclay, 2023. november 9. Joseph Boakai libériai elnökjelölt, a fõ ellenzéki erõ, az Egységpárt (UP) vezetõje kampánybeszédet tart a fõváros, Monrovia melletti Mount Barclay településen 2023. november 9-én. Libériában október 10-én elnök- és parlamenti választásokat tartottak. Az elnökválasztás elsõ fordulójában 19 jelölt szállt ringbe. A hivatalban lévõ elnök, George Weah a szavazatok 43,83 százalékát szerezte meg, Boakai pedig a voksok 43,44 százalékát kapta, így õk ketten vesznek részt a november 14-i második fordulóban. MTI/EPA/Ahmed Jallanzo Fotó: Ahmed Jallanzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joseph Boakait választották meg Libéria elnökének a voksok 50,64 százalékával; George Weah, a hivatalban lévő elnök, a szavazatok 49,36 százalékát szerezte meg a november 14-én tartott államfőválasztás második fordulójában − közölte hétfőn a nyugat-afrikai ország választási bizottsága a végleges adatokat. A hivatalos végeredmények közzététele előtt három nappal Weah elismerte választási vereségét.

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol felkészülünk a hatalom átvételére, elkezdjük a beiktatás tervezését, beindítva a kormányzási tevékenységet

− jelentette ki a 78 éves Boakai, aki 2006-tól 2018-ig alelnökként szolgált.

Ez a méltóság megőrzésének ideje a vereségben, amikor az országot helyezzük a párt és a hazafiasságot a személyes érdekek elébe

− hangsúlyozta Weah pénteken este mondott beszédében, amelyben elismerte választási vereségét.

Kiemelte, hogy politikai karrierje nem ért véget. A legutóbbi, 2017-es választás alkalmával Weah a második fordulóban a voksok hatvan százalékával aratott győzelmet Boakai felett. Népszerűsége azonban erősen megcsappant Libéria gazdasági nehézségei közepette.

A térségben komoly aggodalmak merültek fel tekintettel arra, hogy a környező nyugat-afrikai országokban az utóbbi években több katonai hatalomátvétel is volt. Legutóbb Gabonban hajtott végre puccsot augusztus 30-án a hadsereg egy elnökválasztást követően.

Borítókép: Joseph Boakai libériai elnök (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Jallanzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.