Amerikában is bármikor megtörténhet az, ami Izraelben

Nemzetbiztonsági válsághelyzet alakult ki az Egyesült Államok déli határán – mondta el egy korábbi határőr vezető. A Biden-kormányzat azonban nem törődik a figyelmeztetésekkel.

2023. 11. 02. 15:44
US Mexico Border
People from Venezuela cross a river from Ciudad Juárez, Chihuahua, Mexico to El Paso, Texas, United States on Sep. 29, 2023. The number of immigrants from Laten America to United States is increasing. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Yasushi Kaneko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: Yomiuri Shimbun/ AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő az Egyesült Államok déli határán keresztül történő illegális bevándorlás mértéke

− írta szerdán Elon Musk X-bejegyzésében.

Az X (korábban Twitter) közösségi platform tulajdonosa már többször felhívta a figyelmet a helyzet súlyosságára, sőt egyszer élőben is bejelentkezett a határ texasi szakaszáról, hogy valós időben mutassa meg az amerikaiaknak, mi is zajlik a hazájukban.

Musk aggodalma nem alaptalan. Mark Morgan, az amerikai határőrség korábbi vezető tisztségviselője Marsha Blackburn szenátornak elmondta, hogy az október 7-én Izraelben történt terrortámadáshoz hasonló „abszolút” megtörténhet az Egyesült Államokban is, tekintve, hogy a déli határon gyakorlatilag akadálytalanul juthatnak be akár terroristák is.

Nem kell határbiztonsági szakértőnek lenni ahhoz, hogy megértsük, nemzetbiztonsági válsághelyzet van a déli határunkon. Ez csak a józan ész

– mutatott rá a szakember.

Morgan szerint az Izraelben történteknek két okból is figyelmeztetésnek kell lennie az Egyesült Államok számára. Egyrészt megmutatja, hogy a globális terrorizmus él és virul, másrészt kolosszális hírszerzési kudarc volt.

A DHS [az amerikai belbiztonsági minisztérium] alig néhány nappal az októberi izraeli támadás előtt közzétett egy belső jelentést, amely szerint aggódnak amiatt, hogy a terrorista szervezetek kihasználják a déli határunkat

− magyarázta Morgan.

Májusban az FBI igazgatója is úgy nyilatkozott kongresszusi tanúvallomása során, hogy a déli határ nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, a Hezbollah ugyanis elkötelezett az Amerika elleni támadás iránt – írja a Breitbart amerikai hírportál.

Ezzel természetesen a Biden-kormányzat is tisztában van, Joe Biden amerikai elnök azonban ennek ellenére nem változtatott az eddigi, a bevándorlást támogató politikáján, ráadásul 

a belbiztonsági minisztérium még csak adatokat sem hajlandó kiadni arról, hogy hány terrorgyanús személy szabadulhatott rá az országra az elmúlt időszakban.

Egy civil szervezet emiatt be is perelte a minisztériumot. A Center for Immigration Studies (CIS) nevű szervezet az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva kérte ki az országba bejutott terrorgyanús migránsokra vonatkozó adatokat, azonban kérésükre augusztus óta nem volt hajlandó reagálni a tárca. A szervezetnek így nem maradt más választása, mint beperelni a belbiztonsági minisztériumot.

Joe Biden amerikai elnök 2021. januári hivatalba lépése óta közel 300 olyan illegális bevándorlót fogtak el a déli határon, aki a szövetségi kormány „terrorista megfigyelési listáján” szerepelt. Ebben a hónapban egy feljegyzésben a DHS tisztviselői csendben elismerték, hogy

a határon át érkező terrorfenyegetés egyre inkább veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot.

Maguk a határőrség tisztviselői is tisztában vannak vele, hogy terroristák és bűnözők kihasználhatják a megnövekedett emberáradatot és az egyre összetettebb biztonsági környezetet, hogy bejussanak az Egyesült Államokba, ráadásul az érkezők számának csökkenésére biztosan nem lehet számítani – írja a Breitbart amerikai hírportál.

Borítókép: Migránsok az amerikai–mexikói határon (Fotó: AFP/Yomiuri/Yasushi Kaneko) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.