Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Az Európai Parlamentbe menekülhet a börtönből a Tusk-kormány egykori minisztere

Wlodzimierz Karpinski korrupciós bűncselekménybe keveredett, egymillió euró vesztegetési pénzt fogadhatott el.

2023. 11. 09. 21:59
Illustration Of The European Parliament In Strasbourg, France.
FRANCE-EUROPE Fotó: SCHLAFLANG THOMAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt Tusk-kormány minisztere a börtönből egyenesen az Európai Parlamentbe ülhet be – számolt be róla RMX News alapján a Mandiner. Mint írták, a mandátum felvétele immunitást adhat Wlodzimierz Karpinskinak az eljárás lefolytatása (szabadságvesztése letöltése) alól, hacsak a parlamenti többsége nem dönt ez ellen. 

Karpinski hét éven keresztül, 2014-ig állami vagyonért felelős miniszterként tevékenykedett Donald Tusk kabinetjében, jelenleg pedig előzetes letartóztatásban van korrupciós vádak miatt. Most azonban lehetősége adódott arra, hogy európai parlamenti képviselő legyen, miután a leköszönő Krzysztof Hetman a brüsszeli mandátumát lengyel parlamenti helyre cseréli.

A korábbi minisztert idén februárban tartóztatták le, amiért a gyanú szerint közreműködött egy korrupciógyanús ügyletben. 

A lengyel korrupcióellenes ügynökség által felhozott vádak alapján Karpinski a varsói önkormányzat hulladékkezelési osztályának vezetőjeként játszhatott szerepet a bűncselekmények elkövetésében. A politikus feltehetően egymillió eurónyi vesztegetési pénzt fogadott el egy cégtől, amely a hulladékkezelési szerződés egyik pályázója volt.

Karpinski ügyvédje arról beszélt egy lengyel rádióban, hogy a kliense elfogadná az EP-képviselői helyet. Azt bizonygatta, hogy Karpinski nem kísérelne meg kibújni a vizsgálat alól, az egyedüli változás az lenne, hogy szabadlábon védekezhetne. Az EP-mandátum elfogadásával azonban mentelmi jog is jár. 

Ez azt jelenti, hogy Karpinski elhagyhatja a büntetőintézményt, és a jövőben csak az EP jóváhagyásával kerülhetne ismét rács mögé. 

A katowicei bíróság döntése szerint Karpinskinek november 24-ig kell előzetesben maradnia. Karpinski lehetséges EP-képviselőségéről Zbigniew Ziobro, Lengyelország hivatalban lévő igazságügyi minisztere nyilatkozva kétségesnek nevezte, hogy a jövőben Lengyelország érdekeiben szavazzon a korrupcióval vádolt politikus. Ziobro konzervatív munkatársa, Jerzy Polaczek pedig egy közösségimédia-bejegyzésben szégyennek nevezte, ha Karpinski beülhet az EP-be. 

Karpinski fiai eközben közleményt adtak ki, amelyben az apjuk elleni vádakat rágalmaknak nevezték, az ellene folytatott eljárást pedig politikailag motivált kampánynak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NurPhoto/AFP/Schlaflang Thomas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.