Az izraeli hadsereg kettévágta a Gázai övezetet + videó

Egyre súlyosabb harcok dúlnak Izrael és a Hamász között, Gázát teljesen körbekerítették az izraeli erők.

Forrás: MTI2023. 11. 05. 21:13
null
Gázai övezet, 2023. november 5. Az izraeli hadsereg által 2023. november 5-én közreadott képen izraeli katonák szárazföldi hadmûveletet hajtanak végre a Gázai övezetben. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Izraeli véderõk Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg kettévágta a Gázai övezetet, mostantól van „egy észak-gázai és egy dél-gázai övezet” – közölte vasárnap este Daniel Hagari katonai szóvivő. Hagari elmondta, hogy a palesztin övezetbe behatolt izraeli csapatok Gázaváros déli peremén elérték a partot, és tartják ezt a térséget. Hozzátette, hogy a várost most már teljességgel körbekerítették. Hagari hangsúlyozta, hogy ez egy jelentős lépés.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a civilek továbbra is elhagyhatják a Gázai övezet északi részét déli irányba. A katonai szóvivő megerősítette azt is, hogy az este folyamán kiterjesztették a légicsapásokat a palesztin térségben.

Nem sokkal korábban jelentette be a PalTel palesztin távközlési vállalat, hogy ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a Gázai övezetben. Hagarit a Dél-Libanont ért izraeli csapásról is kérdezték, amelyben állítólag több civil is életét vesztette.

Ami Libanont illeti, hírszerzési értesülések alapján hajtunk végre támadásokat, és folytatni is fogjuk a támadásokat. Ez a feladatunk. Aki fenyeget minket, azt megtámadjuk

– jelentette ki.

„Minden fejleményt Libanonban megvizsgálunk, és értesüléseket szerzünk, hogy megértsük a részleteket. Egyelőre ennyit mondhatok” – tette hozzá. Korábban a libanoni síita Hezbollah radikális mozgalom egyik parlamenti képviselője elmondta, hogy három gyerek és a nagyanyjuk vesztette életét egy autóban, amelyet izraeli csapás ért Ajnata és Aitarún települések között. Hozzátette, hogy a nyolc és 14 év közötti gyermekek anyja megsebesült. A politikus „veszélyes fejleménynek” nevezte a történteket, amelyeknek szerinte lesznek következményei. A Hezbollah katonai szárnya később bejelentette, hogy válaszul Grad rakétákkal lőtték az észak-izraeli Kirjat Smona települést.

Borítókép: Az izraeli hadsereg által 2023. november 5-én közreadott képen izraeli katonák szárazföldi hadműveletet hajtanak végre a Gázai övezetben (Fotó: MTI/AP/Izraeli véderők)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.