Dráma: az indiai mentők még mindig messze vannak a beomlott alagútban rekedt munkásoktól

Lehetetlen versenyfutás zajlik az idővel.

2023. 11. 17. 13:53
null
Uttarkasi, 2023. november 15. Híreket várnak hozzátartozók egy épülõ autóalagút bejáratánál az észak-indiai Uttarakhand állam Nepállal határos hegyvidéki térségében, Uttarkasi városnál 2023. november 15-én. Három nappal korábban beomlott a 4,5 kilométer hosszú alagút a bejárattól mintegy 200 méterre, 40 építõmunkás bennrekedt, ketten könnyebben megsérültek. A mentésben részt vevõk csövön keresztül levegõt, vizet, élelmiszert és gyógyszereket juttattak be a munkásoknak. November 14-én megérkeztek a helyszínre azok a 76 centiméter átmérõjû csövek, amelyeket a törmeléken áttolva próbálják meg kihozni az embereket. MTI/AP/Rahul Grover Fotó: Rahul Grover
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elszántságról tanúskodva az indiai mentők aprólékosan haladnak előre egy beomlott autópálya-alagút törmelékei között, és igyekeznek elérni az öt napja benn rekedt negyven munkást. Péntek reggelig a tisztviselők arról számoltak be, hogy a mentők sikeresen lefúrták az út egyharmadát, mintegy 21 métert fúrva a törmelékbe.

A fúrás körülbelül 21 méteres törmelékrétegen hatolt át. Összesen közel hatvan métert kell megtenniük

– mondta Devendra Singh Patwal, a katasztrófavédelem egyik tisztviselője a Reutersnek.

Egy másik tiszt, aki a mentőcsapat tagja volt az alagútban, azt mondta, hogy a csapdába esett emberek jól vannak. A bent rekedt negyven munkást nem hagyták egyedül a megpróbáltatásokkal. A hatóságok egy gondosan irányított csővezetéken keresztül biztosították a folyamatos élelmiszer-, víz- és oxigénellátást. A rendszeres kommunikáció rádiós telefonon keresztül zajlik, ami mentőövet jelent az alagútban lévők számára.

Bár az alagút összeomlásának okát a hatóságok továbbra sem hozták nyilvánosságra, aggodalomra ad okot a régió földcsuszamlásokra, földrengésekre és árvizekre való érzékenysége.

Ez az eset kérdéseket vet fel az ambiciózus infrastrukturális projektekkel kapcsolatban.

Miközben a mentést végzők egyre közelebb kerülnek a csapdába esett munkásokhoz, a nemzet továbbra is feszült, és türelmetlenül várja az idővel való versenyfutás kimenetelét.

 

Borítókép: Híreket várnak hozzátartozók egy épülő autóalagút bejáratánál az észak-indiai Uttarakhand állam Nepállal határos hegyvidéki térségében, Uttarkasi városnál 2023. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Rahul Grover)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.