Drámaian terjed a nők elleni erőszak ebben az országban

Az oktatási miniszter már az iskolákban elfojtaná a probléma gyökerét.

2023. 11. 20. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is aggasztó a nők ellen elkövetett gyilkosságok arány Olaszországban. Az olasz napilapokat naponta árasztják el olyan hírek, amelyek szerint fiatal lányok, nők tűnnek el. Ezekben az esetekben általában pár napos rendőrségi nyomozás után kiderül, hogy volt vőlegényük, vagy volt élettársuk végzett velük.

A legtöbb esetben előre kitervelt brutális gyilkosságról van szó, az elkövetők pedig sok esetben fiatalok, akik szoros érzelmi kapcsolatban voltak áldozatukkal. Az olasz társadalom alig tér magához a sokkoló hírek hallatán, a szakértők is elismerik, hogy valami hiba csúszott a rendszerbe. 

Szakértők szerint a fiatalok párkapcsolatai aggasztó devianciákat rejtenek. A nők ellen elkövetett gyilkosságok megemelkedése miatt az olasz oktatásügyi miniszter, Giuseppe Valditara a nők iránti tiszteletre nevelő program bevezetéséről döntött. Úgy véli, a társadalmi folyamatok indokolttá teszik, hogy az iskolákban is legyenek olyan foglalkozások, amelyek az egészséges párkapcsolatokra való felkészítésre irányulnak.

Sok esetben a fiatalok a családokban nem kapják meg az ilyen irányú alapvető nevelést, képtelenek a visszautasítás feldolgozására. Túl sok esetben fordul elő, hogy a kapcsolat megszakítását követően a megbocsátás és a szakítás elfogadása helyett a férfiak brutálisan meggyilkolják volt szerelmüket. Az oktatásügyi minisztérium tervei szerint évente tizenkét foglalkozásra kerül sor, amelyeken orvosok, pszichológusok és egyéb szakértők az egészséges párkapcsolat megteremtésére tanítják a fiatalokat. 

Az oktatási minisztérium egészséges párkapcsolatokra nevelő tantervét november 25-én, a nők elleni erőszak napján mutatják be. Az olasz iskolákban egyébként már korábban is léteztek olyan programok, amelyek a nők ellen elkövetett erőszak drámai következményeire hívták fel a figyelmet, de úgy tűnik, nem hozták meg a remélt eredményeket. 

A Giorgia Meloni vezette kormány emellett a nők ellen elkövetett erőszakos cselekedetekre kiszabható szankciók szigorítását tervezi, valamint a veszélyes élethelyzetben élő nők védelmének megerősítését, amelyről a héten a római parlament villámszavazással dönt. Az olasz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta 102 nő vált gyilkosság áldozatává, 53 esetben a partner követte el a bűncselekményt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.