Elon Musk komoly vádak kereszttüzébe került

Egy nonprofit szervezet friss jelentésben ugrott neki a milliárdosnak.

2023. 11. 14. 17:42
MUSK, Elon
New York, 2022. május 3. Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója a New York-i Metropolitan Mûvészeti Múzeum Ruhaintézetének jótékonysági gálaestjén 2022. május 2-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Center for Countering Digital Hate (CCDH), az Elon Musk által az év elején beperelt nonprofit szervezet kedden új jelentést adott ki, melyben azt állítják, hogy X rendszeresen nem távolította el az antiszemita, palesztin- és muzulmánellenes tartalmakat.

A csoport szerint a 200 megjelölt rasszista vagy valamilyen kisebbséget sértő bejegyzések 98 százaléka két hét után is fent volt a platformon. 

A dokumentum folyamatos hiányosságokat feltételez az X tartalommoderálási képességeiben, néhány hónappal azután, hogy a CCDH hasonlóan kritikus jelentést tett közzé a platformon megjelent rasszista tartalmakról.

Nem fogunk megijedni a zaklatásoktól és a jogi fenyegetésektől

 – mondta Imran Ahmed, a szervezet vezérigazgatója.

Október 31-én a CCDH 200 olyan bejegyzésről számolt be, amelyekről a kutatók megállapították, hogy rasszista tartalmak terjesztésével megsértették a közösségimédia-platform irányelveit. A posztok, amelyeket a nonprofit szervezet az X saját jelentési rendszerén keresztül jelölt meg, holokauszttagadást, rasszista karikatúrákat, erőszakra való felhívást és összeesküvés-elméleteket tartalmaztak. Egy héttel később 196 maradt látható az oldalon a jelentés szerint. 

A CCDH munkatársa, Ahmed szerint a legutóbbi jelentés különösen fontos a közel-keleti konfliktushoz kapcsolódó félretájékoztatás és gyűlölet új hullámának közepette.

A jó információ és a félretájékoztatás zökkenőmentesen keveredik, a dezinformációk pedig rendszeresen megkapják Musk kék jóváhagyási jelvényét

– mondta Ahmer. 

A jelentésből nem derül ki, hogy a sértő bejegyzések azért maradtak-e közzétéve az X-en, mert a vállalat úgy döntött, hogy nem sértik meg tartalmi irányelveit, vagy mert X nem nézte át azokat. 

Korábban, májusban a nonprofit szervezet közzétett egy hasonló jelentést, amelyben megállapította, hogy a szervezet által az X-nek jelentett száz rasszista vagy gyűlöletkeltő bejegyzésből 99 négy nap után is elérhető maradt. Júliusban az X pert indított a CCDH ellen, azzal vádolva, hogy lejárató kampányba kezdett a hirdetők elűzésére. A kereset szerint a nonprofit szervezet illegálisan adatokat lopott el az X platformjáról, és helytelenül jutott hozzá egy biztonságos adatbázishoz, hogy információkat szerezzen és tegyen közzé.

Borítókép: Elon Musk (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.