A Hamász versenyt fut az idővel

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök szerint meghosszabbítható a négynapos tűzszünet Izrael és a Hamász között, ehhez azonban a terrorszervezetnek fel kell kutatnia olyan túszokat is, akik nem az ő fogságukban vannak. Az Öböl-menti állam kormányfője a Financial Times brit lapnak arról beszélt, hogy rengeteg túszt más iszlamista szervezetek tartanak fogva.

Forrás: MTI2023. 11. 27. 12:23
Tel-Aviv, 2023. november 27. Izraeli katonák biztosítják a helyszínt a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet fogságából kiszabadult izraeli túszok érkezésekor a Tel-Aviv közelében lévõ Petah Tikvában lévõ Schneider Gyermekkórház területén 2023. november 26-án. A Hamász ezen a napon átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselõinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok következõ csoportját, 13 izraeli és négy külföldi állampolgárt. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tűzszünet meghosszabbítása fejében a Hamásznak meg kell találnia többtucatnyi olyan túszt, akiket más fegyveres csoportok tartanak fogságban a Gázai övezetben – mondta a Financial Times hétfői kiadásában megjelent nyilatkozatában a katari miniszterelnök.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni a londoni üzleti napilapnak elmondta: tudomása szerint negyvennél több olyan gyereket és nőt tartanak fogságban Gáza területén, akiket nem az övezetet uraló iszlamista terrorcsoport ejtett túszul az Izrael déli részében október 7-én elkövetett támadás során.

A Hamász fegyveresei a terrortámadásban 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és mintegy 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak. A támadás után Izrael hadműveleteket kezdett Gázában azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász katonai és politikai gépezetét.

Jelenleg azonban ideiglenes tűzszünet van érvényben, amelynek célja a túszok, illetve izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok kölcsönös elengedése. A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből, a Hamász pedig elenged ötven túszul ejtett nőt és gyermeket.

A katari miniszterelnök a Financial Timesnak adott interjúban ugyanakkor kijelentette: 

a tűzszünet meghosszabbítható, ha a Hamásznak sikerül felkutatnia további gyermekeket és nőket, akik nem az ő fogságában vannak.

– Még nincs egyértelmű információnk arról, hogy közülük hányat sikerül megtalálni, de a tűzszünet egyik célja éppen az, hogy a Hamásznak legyen ideje az eltűntek felkutatására fogalmazott a katari kormányfő. Hozzátette: a Hamász azt közölte Katarral, hogy fegyveresei nem is ejtettek foglyul civileket az októberi rajtütés során, a szervezet szerint más militáns csoportok, illetve az áttört határkerítésen keresztül Izraelbe behatoló palesztinok hurcoltak magukkal civileket Gázába. 

A túszok elengedéséről szóló megállapodásban azért szerepel ötven gyermek és nő szabadon bocsátása, mert a Hamász azt közölte, hogy ez az a szám, amelyre biztosítékot tud vállalni – fogalmazott a brit lapnak nyilatkozva a katari kormányfő. Hozzátette: Izrael hajlandó a tűzszünet meghosszabbítására, ha van bizonyíték arra, hogy a Hamász ennél több gyermek és nő elengedését tudja elérni.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni szerint a Gázai övezetben jelenlévő másik iszlamista csoport, az Iszlám Dzsihád egyeztet a Hamásszal a túszok elengedése ügyében.

A katari miniszterelnök szerint komoly csalódást okoz a térségben, hogy a nyugati hatalmak nem gyakorolnak nagyobb nyomást Izaelre a hadműveletek befejezése végett. Kijelentette: ha nem sikerül meghosszabbítani a tűzszünetet, az destabilizálhatja az egész térséget, és a gázai háború egy teljes nemzedéknyi fiatal arab radikalizálódásnak kockázatával jár.

Borítókép: Izraeli katonák biztosítják a helyszínt a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet fogságából kiszabadult izraeli túszok érkezésekor a Tel-Aviv közelében lévő Petah Tikvában lévő Schneider Gyermekkórház területén 2023. november 26-án (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.