Hezbollah-támogató csoportokra csaptak le a német rendőrök

Hét szövetségi államban összesen 54 épületet vizsgáltak át a rendőrök.

2023. 11. 16. 20:48
-
GERMANY-POLICE-ISRAEL-PALESTINIANS-LEBANON-HEZBOLLAH-CONFLICT-RA Fotó: AXEL HEIMKEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön a hajnali órákban a német hatóságok 54 ingatlant kutattak át hét szövetségi államban a Hamburgi Iszlám Központ (IZH) és öt másik, meg nem nevezett csoport elleni akcióban, amelyeket azzal gyanúsítanak, hogy támogatja az Irán által támogatott Hezbollah fegyveres csoportot.

A német belügyminisztérium szerint a csoportot Németország alkotmányos rendjének aláásásával és a Németországban betiltott Hezbollah tevékenységének támogatásával gyanúsítják .

Komoly a gyanú a Hamburgi Iszlám Központ ellen

 – mondta Nancy Faeser német belügyminiszter. „A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal régóta figyeli őket, és iszlamistának minősítették. Alaposan elő kell készíteni a további intézkedéseket.”

„Az iszlamisták szem előtt vannak. Különösen most, amikor sok zsidó különösen fenyegetve érzi magát, nem tűrjük el az iszlamista propagandát vagy az antiszemita és Izrael-ellenes uszításokat” – tette hozzá Faeser.

A belügyminisztérium közölte, hogy az IZH tevékenysége a legfelsőbb (iráni) vezetők forradalmi koncepciójának terjesztésére irányul, és a központ nagy befolyást gyakorol azokra az egyesületekre, amelyek egyértelmű antiszemita és Izrael-ellenes hozzáállást hirdetnek.

Maga az IZH visszautasította a politikusok és hatóságok állításait, és tisztességtelennek minősítette azokat. Az egyesület kijelentette, hogy ők nem az iráni kormány eszköze: 

Az IZH elítéli az erőszak és a szélsőségesség minden formáját, és mindig is a békét, a toleranciát és a vallások közötti párbeszédet szorgalmazta.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 30 évvel ezelőtti első jelentése óta gyűjt információkat az IZH-ról. Az 1979-es „iszlám forradalom” után az egyesület Irán egyik legfontosabb intézményévé fejlődött, nemcsak Németországban. Az iráni terrorrezsim előőrsének tekintik.

Egy évvel ezelőtt a Bundestag „közlekedésilámpa-frakciója” indítványt nyújtott be, hogy a szövetségi belügyminisztériumnak meg kellene vizsgálnia, hogy bezárható -e és hogyan az IZH mint az iráni rezsim németországi műveleteinek központja. A Hamász október 7-i Izrael elleni terrortámadása után a Bundestag egyhangúlag követelte a kormánytól, hogy dolgozzon a Hamburgi Iszlám Központ bezárásán.

Az IZH-n kívül további öt egyesületre összpontosítanak, amelyek alszervezetnek számítanak. 

A Tagesspiel német lap információi szerint Hamburgban, Alsó-Szászországban, Hessenben, Baden-Württembergben, Bajorországban és Észak-Rajna–Vesztfáliában tartottak házkutatásokat.

Berlinben is házkutatásokat tartottak, összesen öt épületet vizsgáltak át, a helyszínekre 160 rendőrautó vonult ki, de további információt egyelőre nem adtak a hatóságok. Információk szerint, a razziában összesen 500 rendőr vett részt.

Borítókép: Rendőrök a hamburgi Kék mecset, a városban működő iszlám központ székhelye előtt 2023. november 16-án. (Fotó: AFP/Axel Heimken)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.