Joe Biden újabb társadalmi csoportot veszíthet el

Az új közvélemény-kutatások súlyos híreket hoztak a demokraták számára a jövő évi választásokkal kapcsolatban.

2023. 11. 13. 14:49
BIDEN, Joe
Lewiston, 2023. november 3. Joe Biden amerikai elnök beszél az egyik helyszín, egy lewistoni bowlingpálya elõtt 2023. november 3-án. Október 25-én egy 40 éves okleveles lõfegyveroktató tizennyolc embert megölt, tizenhármat megsebesített a Maine állambeli kisvárosban. A tettes öngyilkos lett. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozódik az aggodalom a demokraták körében az Egyesült Államokban, mert Joe Biden elnök korántsem villog a közvélemény-kutatások eredményeit tekintve – írja a Politico.

A helyzetet súlyosbítja a párton belüli pánik, hogy a Demokrata Párt kulcsfontosságú szegmenseiben gyengül Biden támogatása, újabban az arab–amerikai szavazók körében az izraeli–palesztin háború miatt.

A New York Times amerikai lap legfrissebb közvélemény-kutatásai szerint a regisztrált szavazók körében a hat csatatérállamból már ötben lemarad Donald Trump volt elnök mögött. A felmérések szerint a szavazóknak komoly fenntartásaik vannak Biden gazdaság- és külpolitikai irányításával kapcsolatban is, de az izraeli–palesztin konfliktus kezelésében sem támogatják.

A harmincévesnél fiatalabb szavazók, akik a Demokrata Párt számára kulcsfontosságú demográfiai csoportot alkotnak, tíz százalékponttal Trumpot részesítik előnyben a konfliktus kezelésében, ami jelentős elmozdulás Biden 2020-as, 24 százalékpontos előnyéhez képest. Még a valószínű szavazók körében is bizonytalan Biden helyzete, hat államból négyben lemaradva Trump mögött.

Annak ellenére, hogy a Biden-kampány igyekszik lekicsinyelni a közvélemény-kutatásokat, hangsúlyozva, hogy az elnök régóta kiáll az arab és muszlim amerikaiak mellett, a kritikusok szerint a kormányzat jelenlegi válasza a konfliktusra elidegenítheti a kulcsfontosságú választói csoportokat. Progresszív stratégák és demokrata bennfentesek szerint jelentős aggodalomra adnak okot a közvélemény-kutatások, amelyek azt sugallják, hogy a választás előtti időszak kezd hasonlítani a 2016-os, kihívásokkal teli időszakra.

Szakértők szerint a Demokrata Pártnak egyensúlyra kell törekednie, elismerve az aggodalmakat anélkül, hogy aláásná az Izraellel való hosszú távú szövetséget.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.