Kelemen Hunor: Pásztor Istvánnak a magyar nemzet iránti hűség volt az iránytűje

Az RMDSZ elnöke kiemelte, a vajdasági magyar politikus évtizedeken keresztül határozottan, erélyesen, de igazságosan vezette a vajdasági magyarokat.

Forrás: Pannon RTV2023. 11. 04. 15:35
KELEMEN Hunor; PÁSZTOR István
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (k) Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke temetési szertartásának kezdete előtt a Bajai úti temetőben Szabadkán 2023. november 4-én. Pásztor István 67 éves korában, október 30-án hunyt el. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Biztosak voltunk benne, hogy mindig ott lesz, ahol szükségünk van rá – e szavakkal búcsúzott szombaton Pásztor Istvántól Kelemen Hunor. A Pannon RTV közlése szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kiemelte: számára a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke olyan volt, mint a nagyobbik testvér.

Tekintélyét az adta, hogy mindig az igazságosság alapján döntött. Tekintélyét az adta, hogy őt mindig a közösségi érdek vezérelte. Tekintélyét az adta, hogy mindig a magyar nemzeti iránti hűség volt az iránytűje. Tekintélyét az adta, hogy a közösségért végzett munkája eredményes volt, és ez bármikor hivatkozási pontként szolgált. Igazságosság, magyar nemzet iránti hűség, közössége, érdeke és eredményes munka. Ezekből épült fel Pásztor István megkérdőjelezhetetlen tekintélye és emberi nagysága. Ebből állt össze az az erős személyiség, aki évtizedeken keresztül határozottan, erélyesen, de igazságosan vezette a vajdasági magyarokat

– emelte ki beszédében.

Hozzátette: „mindig készen állt számot adni a rábízott közösségről, ez hatalmas felelősség és teher, ám Pásztor István ezt a lehető legderűsebben viselte évtizedeken át az utolsó pillanatig. Céltudatos elöljáró volt, sohasem keverte össze a célt az eszközzel, és ez nála mértékletességgel társult, bírta az összes olyan erényt, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen, jó pásztora a rábízott nyájnak. Számára politikai és erkölcsi parancs volt, hogy meg kell békélni a többségi nemzettel. Ezt nem lehet másképpen tenni, csak úgy, hogy az az ember a múltat ugyan nem felejti el, de mindig a jövőt fürkészi.”

Pásztor István tudta azt, amit csak az igazán nagy államférfiak tudnak, pedig egyszerű dologról van szó. Akkor vagy hű a nemzetedhez, akkor szolgálod a közösségedet vezetőként, ha a közösség jövőjét biztonságba helyezed. Akkor végzed jól a rád bízott munkát, ha sohasem a pillanatnyi széljárás szerint cselekszel, hanem képes vagy akár évtizedeket előre nézni, nézni és látni, felismerni a mások számára még felismerhetetlen alakzatokat, és haladni a cél felé rendíthetetlenül

– fogalmazott Kelemen Hunor.

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke (k) Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke temetési szertartásának kezdete előtt a Bajai úti temetőben Szabadkán 2023. november 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.