Komoly diplomáciai krízist okozott Pedro Sánchez + videó

Az izraeli külügyminisztérium beidézte Spanyolország és Belgium nagykövetét.

2023. 11. 24. 21:24
SÁNCHEZ, Pedro; CROO, Alexander De; SZÍSZI, Abdel-Fattáh esz-
Kairó, 2023. november 24. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (k) Pedro Sánchez spanyol (b) és Alexander De Croo belga miniszterelnököt fogadja Kairóban 2023. november 24-én, Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusának idején. MTI/EPA Fotó: Háled el-Fiki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli külügyminisztérium beidézte Spanyolország és Belgium nagykövetét Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Alexander De Croo belga kormányfő legutóbbi egyiptomi kijelentései miatt, amelyeket Izrael a terrorizmus támogatásának tekint. Eli Cohen izraeli külügyminiszter élesen bírálta a két kormányfőt, az  X közösségi oldalon pedig megerősítette, hogy valóban behívatták a két nagykövetet, hogy elbeszélgessenek a diplomatákkal.

Az izraeli külügyminiszter a kormányfőknek válaszul leszögezte, hogy országa a nemzetközi joggal összhangban cselekszik, és egy gyilkos terrorszervezet ellen harcol, amely rosszabb, mint az Iszlám Állam, és amely háborús és emberiség elleni bűncselekményeket követ el.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is határozottan elítélte Belgium és Spanyolország miniszterelnökeinek szavait, amiért 

nem vállalják a teljes felelősséget a Hamász által elkövetett emberiség elleni bűnökért, amely lemészárolta polgárainkat és palesztinokat használt emberi pajzsként.

A diplomáciai botrányt az okozta, hogy Pedro Sánchez spanyol kormányfő bejelentette, hogy az Európai Unió döntésétől függetlenül elismeri a palesztin államot. A Spanyolországban hazaárulónak tartott Sánchez úgy fogalmazott:

Eljött az idő, hogy a nemzetközi közösség és az Európai Unió végre elismerje Palesztinát. Ez olyasvalami, ami elég fontos, és amit nekünk az EU-ban együtt kell megtennünk. De ha ez nem történik meg, Spanyolország meghozza a saját döntéseit.

Sánchez közel-keleti útja már napok óta felforrósította a hangulatot Izraelben, mert a spanyol miniszterelnök új kormányának több minisztere is Izrael-ellenes.

Borítókép: Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (k) Pedro Sánchez spanyol (b) és Alexander De Croo belga miniszterelnököt fogadja Kairóban 2023. november 24-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.