Lengyel államfői hivatal: Megkezdődött a lengyelek kimenekítése Gázából

Megkezdődött a lengyelek kimenekítése a palesztin többségi lakosságú Gázai övezetből Egyiptomba, a lengyel katonai repülőgépek készen állnak hazaszállításukra.

Forrás: MTI2023. 11. 12. 12:53
MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2023. október 10. A Jog és Igazságosság Pártját (PiS) képviselõ Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a közszolgálati televízió varsói stúdiójában rendezett választási vitáról távozóban 2023. október 9-én. A parlamenti választásokat október 15-én tartják Lengyelországban. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli látogatáson tartózkodó Jacek Siewiera az X közösségi felületen azt írta: az első lengyel állampolgárok átlépték a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban működő, Egyiptomba vezető határátkelőt. „A lengyel légierő, összhangban az államfő döntésével, készenlétben áll a szállításra” – tette hozzá a Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke. 

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken közzétett utasításának értelmében a november 10. és 19. közötti időszakra egy 150 fős lengyel katonai kontingenst irányítottak át Egyiptomba. A misszióban a Gázai övezetből kimenekített lengyel állampolgárokat szállítják haza két Hercules C–130 és egy Casa C–295 katonai személyszállító géppel. 

A BBN főnöke már szombaton megerősítette: a fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta több mint 25 lengyel rekedt a Gázai övezetben, és egyiküket – az Izraelben élő lengyel állampolgárságú történészt, a 75 éves Alexander Danzigot – a Hamász palesztin szélsőséges szervezet túszul ejtette.

„Arra számíthatunk, hogy az elkövetkező órákon, napokon belül állampolgáraink egy része – remélhetőleg – elhagyja a Gázai övezetet” – állt Siewiera szombati X–bejegyzésében.

Borítókép: A Jog és Igazságosság Pártját (PiS) képviselő Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a közszolgálati televízió varsói stúdiójában rendezett választási vitáról távozóban 2023. október 9-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.