Kázmér 2024. március 4.
logo

Maradhat az ellenőrzés a határon

Magyar Nemzet
2023.11.15. 13:31
Maradhat az ellenőrzés a határon

Szlovénia meghosszabbíthatja a határellenőrzést a Magyarországgal és Horvátországgal közös átkelőin. Sajtóinformációk szerint a migrációs helyzet miatt további húsz napig lesz még érvényben a rendelet. Legalábbis ezt javasolja a rendőrség – közölte a szlovén közmédia.

A szlovén rendőrség illetékese szerint az ellenőrzések miatt ugyan hosszabbodtak a sorok a határon, de azok nem jelentősek – írja a Blic szerbiai napilap. A rendőrségi vezető kiemelte: a nyáron nagyon megugrott az illegális bevándorlók száma. 

A januártól júniusig tartó mérsékelt növekedési trend után júliusban nagy mértékű emelkedést észleltünk az illegális átkelések számában, októberben ugyan megnyugodni látszott a helyzet, de még mindig magas szinten van. Mintegy ezer jogosulatlan átkelés van hetente

 – szögezte le Marko Gasperlin. Mint mondta, idén eddig 52 506 illegális határátlépővel szemben intézkedtek a rendőrök. Afganisztán, Marokkó, Pakisztán, Banglades és Oroszország állampolgárai állnak az élen, ebből az 52 500-ból hozzávetőleg 50 000 a horvát határon próbált átjutni Szlovéniába.

Hozzátette: október 21-e óta a rendőrség 291 harmadik országbeli állampolgártól tagadta meg a Szlovéniába való belépést, amiért azok nem tudták az országba való beutazás feltételeit teljesíteni, emellett 54 bűncselekményt rögzített.

Ezek a bűncselekmények között volt, amely embercsempészettel vagy okmányhamisítással volt kapcsolatos, de lopott járműveket is találtak az egyenruhások – számolt be a sajtó.

Borítókép: Autók a szlovén Obrezje és a horvát Bregana települések közti határátkelőnél, a szlovén oldalon 2023. október 21-én, miután életbe lépett a szlovén határellenőrzés a horvát és a magyar határon (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.