Maradhat az ellenőrzés a határon

A súlyos migrációs helyzet miatt egyelőre úgy tűnik, nem lazít a szabályozáson a szlovén kormány.

2023. 11. 15. 13:31
Obrezje, 2023. október 21. Autók a szlovén Obrezje és a horvát Bregana települések közti határátkelõnél, a szlovén oldalon 2023. október 21-én, miután éjféltõl életbe lépett a szlovén határellenõrzés a horvát és a magyar határon. Az intézkedés legalább tíz napig tart. Ljubljana azután döntött az ideiglenes határellenõrzés visszaállításról, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén október 21-tõl hasonló intézkedést jelentett be Szlovéniával közös határán. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovénia meghosszabbíthatja a határellenőrzést a Magyarországgal és Horvátországgal közös átkelőin. Sajtóinformációk szerint a migrációs helyzet miatt további húsz napig lesz még érvényben a rendelet. Legalábbis ezt javasolja a rendőrség – közölte a szlovén közmédia.

A szlovén rendőrség illetékese szerint az ellenőrzések miatt ugyan hosszabbodtak a sorok a határon, de azok nem jelentősek – írja a Blic szerbiai napilap. A rendőrségi vezető kiemelte: a nyáron nagyon megugrott az illegális bevándorlók száma. 

A januártól júniusig tartó mérsékelt növekedési trend után júliusban nagy mértékű emelkedést észleltünk az illegális átkelések számában, októberben ugyan megnyugodni látszott a helyzet, de még mindig magas szinten van. Mintegy ezer jogosulatlan átkelés van hetente

 – szögezte le Marko Gasperlin. Mint mondta, idén eddig 52 506 illegális határátlépővel szemben intézkedtek a rendőrök. Afganisztán, Marokkó, Pakisztán, Banglades és Oroszország állampolgárai állnak az élen, ebből az 52 500-ból hozzávetőleg 50 000 a horvát határon próbált átjutni Szlovéniába.

Hozzátette: október 21-e óta a rendőrség 291 harmadik országbeli állampolgártól tagadta meg a Szlovéniába való belépést, amiért azok nem tudták az országba való beutazás feltételeit teljesíteni, emellett 54 bűncselekményt rögzített.

Ezek a bűncselekmények között volt, amely embercsempészettel vagy okmányhamisítással volt kapcsolatos, de lopott járműveket is találtak az egyenruhások – számolt be a sajtó.

Borítókép: Autók a szlovén Obrezje és a horvát Bregana települések közti határátkelőnél, a szlovén oldalon 2023. október 21-én, miután életbe lépett a szlovén határellenőrzés a horvát és a magyar határon (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.