Nem lesz fekete bőrű republikánus elnöke az Egyesült Államoknak

Tim Scott visszalépett az elnökjelöltségért folytatott küzdelemtől.

Forrás: MTI2023. 11. 13. 10:47
SCOTT, Tim
Nashua, 2023. október 14. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Tim Scott dél-karolinai republikánus szenátor a New Hampshire állambeli Nashuaben tartott kampányrendezvényen 2023. október 14-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 õszén esedékes. MTI/AP/Reba Saldanha Fotó: Reba Saldanha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszalépett a republikánus elnökjelöltségért folytatott versenytől vasárnap este Tim Scott amerikai republikánus szenátor, ezzel újabb politikus szállt ki a kampány korai szakaszában. 

A dél-karolinai szenátornak, aki nyíltan arról álmodozott, hogy ő lesz az Egyesült Államok történetének első fekete bőrű republikánus elnöke, nem sikerült jól indítania kampányát és bekerülni a republikánus jelöltjelöltek élvonalába.

A RealClearPolitics szakportál által összeállított legutóbbi közvélemény-kutatások átlaga szerint 2,5 százalékos támogatottsággal a republikánus jelöltségért folyó versenyben a hatodik helyen hitelesített Scott azzal fejezte be kampányát, hogy a választók egyértelmű üzenetet küldtek neki.

– Felfüggesztem a kampányomat. Úgy vélem, hogy a választók, akik a legcsodálatosabb emberek ezen a bolygón, világosan fogalmaztak, és azt mondják nekem: nem most, Tim! –  mondta vasárnap este a Fox News Vasárnap este Amerikában című műsorában. 

Tim Scott keresztény hitére és konzervatív értékeire alapozva jelentette be tavaly májusban, hogy hivatalosan is elindítja kampányát a republikánus jelöltségért, miután hónapokig kampánya szempontjából kulcsfontosságú államokat látogatott meg. Az öt jelölt egyike volt a szerdai harmadik republikánus televíziós vitán, amelyen ismét feltűnő volt a favorit Donald Trump távolléte, akinek támogatottsága a számtalan vádemelés dacára 58 százalékos politikai családjában.

Tim Scott a kampánytól való visszalépésével Mike Pence volt amerikai alelnök nyomdokaiba lép, aki Trump legfontosabb riválisaként október végén jelentette be, hogy kiszáll a republikánus elnökségért zajló versenyből. A szenátor azt is elmondta, hogy az alelnöki tisztség soha nem szerepelt a kampánya napirendjén, és ez jelenleg biztosan nem is lehetőség. Elutasította egyben azt is, hogy egy másik elnökjelöltet támogasson.

Egy évvel az elnökválasztás előtt a közvélemény-kutatások szerint a republikánus jelöltségre esélyes Donald Trump vezet a kulcsfontosságú államokban a jelenlegi elnökkel, a demokrata Joe Bidennel szemben.

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Tim Scott dél-karolinai republikánus szenátor a New Hampshire állambeli Nashua-ban tartott kampányrendezvényen 2023. október 14-én (Fotó: MTI/AP/Reba Saldanha)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.