Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tárgyalt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.27. 10:29 2023.11.27. 14:49
Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt a karmelita kolostorban fogadta Charles Michelt, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor.

A tárgyaláson Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett – ismertette a sajtófőnök. Az uniós intézmény elnöke a találkozóról szóló X-bejegyzésében azt írta, „az uniós egység folyamatos erőfeszítést igényel, és ez a legfőbb erősségünk”.

Charles Michel látogatására nem véletlenül most került sor, egyes vélekedések szerint köze lehet Orbán Viktor neki címzett levelének is. A kormányfő írásában megerősítette korábbi álláspontját, miszerint Ukrajna csatlakozását és további támogatását stratégiai vita kell megelőzze. Ugyanakkor az Európai Tanács elnökének munkaköri leírása tartalmazza, hogy az intézményen belüli kohéziót és konszenzust elősegítse és a folytonosságot biztosítsa. A megnövekedett uniós nyomás – ami leginkább a jogállamisági kérdésekben és a források visszatartásában nyilvánul meg – értelmében Michel bizonyára szeretné enyhíteni a feszültségeket Budapest és Brüsszel között.

Ami egyébként Magyarország álláspontját és annak megítélését illeti, a Politico brüsszeli hírportál arról írt, hogy „az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatással kapcsolatos bizonytalanságok és a harctéren tapasztalható előrelépés hiánya miatt érthetőbbek Orbán kételyei”.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a karmelita kolostorban 2023. november 27-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.