Orosz–ukrán háború: Kijevbe érkezett az amerikai védelmi miniszter

Lloyd Austin megerősítette az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajna szabadságharca iránt.

Forrás: MTI2023. 11. 20. 20:30
AUSTIN, Lloyd; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 20. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) üdvözli Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert Kijevben 2023. november 20-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlanul Kijevbe érkezett hétfőn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, hogy Washington rendíthetetlen támogatásáról biztosítsa Ukrajnát Oroszország háborújával szemben. Lloyd Austin ma Ukrajnába utazott, hogy találkozzon az ukrán vezetőkkel, és megerősítse az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajna szabadságharca iránt – közölte a Pentagon. A látogatást biztonsági okokból nem jelentették be előre.

Most érkeztem Kijevbe, hogy találkozzam Ukrajna vezetőivel

– írta a miniszter az X-en. Hozzátette: fontos üzenetet hozott, miszerint az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajnát. Austin egy fotót is közzétett, amelyen Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet fogadja őt az ukrán főváros egyik vasútállomásán.

Austin a nap folyamán újabb, százmillió dolláros (34 milliárd forint) katonai segélycsomagot jelentett be, hosszú távú támogatást ígérve a kijevi vezetésnek. Mint mondta, a mostani szállítmánnyal páncéltörő és légvédelmi fegyverek érkeznek Ukrajnába.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai minisztert fogadva azt mondta: látogatása nagyon fontos jelzés Ukrajnának. Számítunk a támogatásukra – tette hozzá.

Előző nap Pat Ryder, a Pentagon szóvivője közölte, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások koordinálására létrehozott csoport következő ülését ezen a héten videókonferencián tartják meg.

Korábban John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormánya a Kijev megsegítésére elkülönített összegek mintegy 96 százalékát már elköltötte. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok további nagyszabású segítségének elmaradása káros hatással lenne Ukrajna védelmi képességeire.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) üdvözli Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert Kijevben 2023. november 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.