időjárás -4°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Orosz–ukrán háború: Kijevbe érkezett az amerikai védelmi miniszter

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.20. 20:30 2023.11.20. 20:41
Orosz–ukrán háború: Kijevbe érkezett az amerikai védelmi miniszter

Váratlanul Kijevbe érkezett hétfőn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, hogy Washington rendíthetetlen támogatásáról biztosítsa Ukrajnát Oroszország háborújával szemben. Lloyd Austin ma Ukrajnába utazott, hogy találkozzon az ukrán vezetőkkel, és megerősítse az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajna szabadságharca iránt – közölte a Pentagon. A látogatást biztonsági okokból nem jelentették be előre.

Most érkeztem Kijevbe, hogy találkozzam Ukrajna vezetőivel

– írta a miniszter az X-en. Hozzátette: fontos üzenetet hozott, miszerint az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajnát. Austin egy fotót is közzétett, amelyen Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet fogadja őt az ukrán főváros egyik vasútállomásán.

Austin a nap folyamán újabb, százmillió dolláros (34 milliárd forint) katonai segélycsomagot jelentett be, hosszú távú támogatást ígérve a kijevi vezetésnek. Mint mondta, a mostani szállítmánnyal páncéltörő és légvédelmi fegyverek érkeznek Ukrajnába.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai minisztert fogadva azt mondta: látogatása nagyon fontos jelzés Ukrajnának. Számítunk a támogatásukra – tette hozzá.

Előző nap Pat Ryder, a Pentagon szóvivője közölte, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások koordinálására létrehozott csoport következő ülését ezen a héten videókonferencián tartják meg.

Korábban John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormánya a Kijev megsegítésére elkülönített összegek mintegy 96 százalékát már elköltötte. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok további nagyszabású segítségének elmaradása káros hatással lenne Ukrajna védelmi képességeire.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) üdvözli Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert Kijevben 2023. november 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.