Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Palesztinpárti csoportok akarták megzavarni a Rockefeller Centernél a karácsonyfa-kivilágítási ceremóniát + videó

Magyar Nemzet
2023.11.30. 15:59
Palesztinpárti csoportok akarták megzavarni a Rockefeller Centernél a karácsonyfa-kivilágítási ceremóniát + videó

Hét embert őrizetbe vettek New Yorkban, miután szerdán verekedések törtek ki egy palesztinbarát tüntetésen, néhány háztömbnyire a Rockefeller Centertől. Palesztinpárti csoportok már napokkal korábban közzétettek egy felhívást, amely szerint a híres, Rockefeller Center előtti karácsonyfa-kivilágítási ünnepséget akarták megzavarni.

Szerda este tartották New Yorkban a Rockefeller Centernél felállított karácsonyfa díszkivilágítási ceremóniáját, amely minden évben tömegeket vonz már több mint nyolc évtizede. 

Idén azonban a Within Our Lifetime Izrael-ellenes csoport felhívást tett közzé, hogy zavarják meg a ceremóniát palesztinpárti tömegek.

Palesztina papjai mozgósításra szólítanak fel, nem ünneplésre

– írták felhívásukban.

A bejegyzés alatt egyébként többen arra hívták fel a figyelmet, hogy ilyen megmozdulást nem egy teljesen politikamentes, családi rendezvény ellen kellene megszervezni, és tiszteletben kellene tartani mások vallását. Erre válaszul azonban volt, aki azzal érvelt, „Jézus is palesztin volt”, más pedig azt mondta, hogy akik részt vesznek a karácsonyfa kivilágítási ünnepségén, úgyis „kiváltságosak”, írta a The Post Millennial hírportál. 

A New York-i rendőrség mivel számított a tüntetésre, ezért megerősítette a biztonsági intézkedéseket az ünnepség környékén. A CBS News amerikai televíziós hálózat tudósítása szerint végül több mint ezer ember gyűlt össze a tüntetésre, és többen összecsaptak a hatóságokkal, áttörve a rendőrsorfalat és a kordonokat. 

Többeket letartóztattak, köztük egy férfit, aki horogkeresztes táblát tartott a magasba.   

Egy, a közösségi oldalakra felkerült videó tanúsága szerint egy tüntető az egyik rendőr sapkáját is ellopta, és felgyújtotta. 

Végül hét embert vettek őrizetbe. 

Borítókép: A Swarovski-csillag a karácsonyfa tetején a Rockefeller Center éves díszkivilágítási ünnepségén New Yorkban, 2023. november 29-én (Fotó: AFP/Angela Weiss)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.