Percek kérdése és ismét kilövik a SpaceX rakétáját

A kísérletre hét hónappal azután kerül sor, hogy az előző kilövéskor a Starship felszállás után felrobbant.

2023. 11. 18. 13:51
MOGENSEN, Andreas
Cape Canaveral, 2023. augusztus 26. Fellövik a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító ûrhajóját egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpontból 2023. augusztus 26-án. Az ûrhajóval Konsztantyin Boriszov orosz, Andreas Mogensen dán, Jasmin Moghbeli amerikai és Furukava Szatosi japán ûrhajós, a Crew-7 küldetés tagjai a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra utaznak. MTI/AP/Terry Renna Fotó: Terry Renna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapokig tartó késések után szombaton a SpaceX ismét megpróbálja először pályára állítani hatalmas Starship rakétáját. A kísérletre hét hónappal azután kerül sor, hogy az első kísérlet – egy teljesen megrakott Starship, amely a valaha épített legmagasabb és legerősebb rakéta felbocsátása – katasztrofális robbanással végződött, mindössze néhány perccel a felszállás után.

A SpaceX főnöke, Elon Musk szerint a Starship a kulcsa annak, hogy az emberiséget több bolygón élő fajjá tegyék, és több száz ilyen űrhajót terveznek építeni, hogy állandó emberi kolóniát hozzanak létre a Marson.

A Starshipnek azonban előbb sikeresen le kell bonyolítania egy személyzet nélküli pályatesztet, amelynek során a SpaceX texasi Starbase létesítményében található indítóállásról indul, és majdnem teljesen körberepülve a Földet Hawaii partjainál száll le.

A húszperces indítási ablak helyi idő szerint reggel 7 órakor nyílik meg, a repülés várhatóan 90 percig tart majd. 

Borítókép: Fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajóját (Fotó: MTI/AP/Terry Renna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.